O-STA

Izognite se praznični zastrupitvi s hrano

Zastrupitev s hrano je izjemno neprijetna, s čimer se bo strinjal vsak, ki se je že srečal z njo. Večja verjetnost zanjo je v poletnih mesecih, ko je temperatura zraka višja, sončni žarki pa hrano prej pokvarijo. Poleg poletja pa do nje pogosto pride tudi med prazniki, ko nam hrana ostaja in jo zato jemo več dni. Preverite, kako lahko preprečite zastrupitev in kako si pomagati, če vas kljub previdnosti doleti.

Kaj vodi do zastrupitve s hrano?

Najpogosteje se zastrupimo s hrano, ki je okužena z bakterijami in virusi. Hrana začne povzročati težave, če je ne shranjujemo pravilno ali jo prevečkrat pogrejemo. Največji povzročitelj okužbe hrane je temperatura oziroma natančneje topel zrak, ki mu je hrana dlje časa izpostavljena. Bakterije so odporne na temperaturo, zato je tudi po pogrevanju bakterij ne boste odstranili. Potrebne je več pozornosti pri shranjevanju, da hrana ne ogroža našega zdravja.

Kako preprečiti zastrupitev s hrano?

· Bodite pozorni med pripravo hrane. Pred kuhanjem in med njim si skrbno umivajte roke.

· Dobro operite hrano. Še posebej sadje in zelenjavo.

· Za meso in zelenjavo uporabljajte različni kuhinjski deski.

· Pozorni bodite na shranjevanje živil. Ne izpostavljajte jih svetlobi in toplemu okolju dlje časa.

· Živila shranjujte v hladilniku.

· Hrane ne pregrevajte prepogosto.

· Pozorni bodite predvsem pri uživanju mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov, jajc in sladic, saj veljajo za najbolj pokvarljivo hrano.

Kako ravnati, če pride do zastrupitve?

Če prepoznate bruhanje, drisko, trebušne krče, glavobol in se slabo počutite, je zelo verjetno, da ste se zastrupili s hrano. Najbolje je obiskati zdravnika, saj bo znal strokovno določiti, kakšno zdravljenje je najprimernejše. Priporoča se, da izzovete bruhanje in na ta način hrano odstranite iz telesa. Pijte dovolj tekočine. Predvsem pa dovolj počivajte.

Zastrupitev s hrano boste ozdravili v treh dneh. Običajno se pojavi v izjemno hudi obliki, zato je priporočljivo, da ste pozorni na vnos živil, da do zastrupitve sploh ne bi prišlo. Med prazniki pa ne kuhajte prevelikih količin, ampak toliko, kot jo boste lahko pojedli. Pogreta hrana izgubi svoj pravi okus, hkrati pa povzroča neželeno zastrupitev.