O-STA

Podžupan in predstavniki zaposlenih Gorenja - Hisense z ministroma o iskanju boljših rešitev za zaposlene

Včeraj ob 16.30 se je v prostorih Mestne občine Velenje podžupan Peter Dermol v mestni hiši sestal z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Janezom Ciglerjem Kraljem, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in predstavniki sindikata ter sveta delavcev v Gorenju. Podžupan Mestne občine Velenje, oba ministra in predstavniki delavcev Gorenja so se strinjali, da je nujno potrebno poiskati boljše rešitve in preprečiti napovedano veliko odpuščanje zaposlenih. Minister Počivalšek se je pred tem sestankom srečal tudi s predstavniki vodstva Hisense in se z njimi dogovoril, da skupaj pregledajo njihov zadnji predlog o odpuščanju 828 delavcev in poskušajo najti boljšo rešitev in druge možnosti za znižanje tega števila. Minister je od vodstva odločno zahteval, da v teh razmerah iščejo rešitve, ki so sprejemljive za njih, pa tudi za zaposlene in državo.

Uvodoma se je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol zahvalil obema ministroma za hiter odziv na njegovo povabilo in prihod v Velenje. Poudaril je, kako skrb vzbujajoča je informacija o odpuščanju velikega števila zaposlenih v Gorenju, ki je v javnost izbruhnila pred dnevi. Nameravana odpuščanja bi brezposelnost v lokalni skupnosti povečala za od 5 do 10 %. Še enkrat je povedal tudi, da je po vseh obljubah o novih delovnih mestih, o vlaganju v razvoj in o novi tovarni televizorjev, ki smo jih v preteklih mesecih dobivali od vodstva Gorenja - Hisense, takšna informacija o odpuščanju nesprejemljiva. Oba ministra je pozval, da s skupnimi močmi preprečimo nameravano odpuščanje, da najdemo konstruktivne rešitve in da naredimo vse, da se napovedan črni scenarij Gorenju ne bo zgodil. Podžupan je predlagal, da se odprejo diplomatske poti za razrešitev nastale situacije. Sodelujoči so se dogovorili za komunikacijski protokol za izmenjavo potrebnih informacij med vsemi deležniki.

Ministra so nagovorili tudi predsednik konference SKEI Gorenje in Sveta delavcev Žan Zeba, delavski direktor Drago Bahun in predsednica SKEI Gorenje, d. o. o., Jasmina Nedić, ki so predstavili trenutno situacijo, ki je zaposlene v Gorenju zelo šokirala in razžalostila, saj je kitajsko podjetje Hisense ob prevzemu obljubljalo veliko. Povedali so tudi, da se je v času od prevzema v Skupini Gorenje število zaposlenih že zmanjšalo za prb. 1.800 oseb in da s strani novega lastnika vsak dan dobivajo drugačne informacije o številu novih odpuščanj. V sredo, 22. aprila, so bili obveščeni, da bodo število zaposlenih zmanjšali za okoli 1.000 ljudi, danes so dobili informacijo, da bo neposredno odpuščenih 828 zaposlenih, lastnik pa jim je dal jasno vedeti tudi, da je njegova odločitev dokončna. Vsi pa so prepričani, da težave podjetja izvirajo že iz preteklega poslovanja in napačnih odločitev in nikakor ni vsega kriva pandemija s koronavirusno boleznijo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je povedal, da poslovanje podjetja Gorenje spremlja že vrsto let in da je bilo v preteklem poslovanju marsikaj narobe, saj je podjetje ves čas poslovalo z izgubo in tudi sam je ob prevzemu novega lastnika videl za Gorenje rešitev in novo priložnost. Povedal je, da se je pred današnjim srečanjem s podžupanom, v Hotelu Paka srečal s predstavniki vodstva podjetja Hisense in imel z njimi oster pogovor. Tudi ministrstvo je za namero o odpuščanju izvedelo tik pred objavo medijem, zato je komunikacijo novega lastnika podjetja označil za neprimerno. Tudi je zavrgel trditve, da je za trenutno krizno situacijo v podjetju kriv koronavirus. Vlada Republike Slovenije je namreč sprejela dva kompleta ukrepov, s katerimi bodo zagotovili državno pomoč in preprečili odpuščanja v podjetjih in takšno pomoč bo dobilo tudi Gorenje. Minister je povedal, da so se z vodstvom dogovorili, da bodo v obdobju 14 dni natančno pregledali predlog o odpuščanju 828 delavcev in preverili, kaj se da narediti, da se to število zmanjša in da se iščejo mehkejše rešitve.

Tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je povedal, da so za odpuščanja v Gorenju izvedeli iz medijev in da bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve seveda pomagalo, v skladu s svojimi pristojnostmi. Lahko ponudijo nekaj programov oz. nekaj sredstev predvsem, da omogočijo mehkejše prehode za tiste, ki bi ostali brez dela. Je pa tudi po njegovem mnenju najprej potrebno izkoristiti vse pomoči oz. dobre ukrepe vlade v tej situaciji pandemije in najprej iskati rešitve tu.

Podžupan Dermol se je na koncu zahvalil vsem za udeležbo in še enkrat poudaril, da je za Velenje pomembno prav vsako delovno mesto in da lokalna skupnost z različnimi oblikami pomoči že sedaj pomaga svojim občankam in občanom, tako pa bo seveda tudi v prihodnje. Zavedamo se namreč, da za uspešno lokalno skupnostjo stojijo ljudje in pomemben je prav vsak občan, kot je za podjetje pomemben prav vsak zaposleni.