O-STA

Učinkovita izbira domene

Vsako spletno mesto potrebuje domeno. Naslov, preko katerega ga bodo obiskovalci našli. Za Slovence je najpomembnejša domena z domensko končnico .si, vendar pa je mogoče izbirati med številnimi. Zato se pogosto pojavi vprašanje, kakšno domeno izbrati, da bo učinkovita in privlačna za obiskovalce.

Kaj upoštevati pri izbiri domene?

Pri izbiri domene obstaja nekaj pravil, ki jih je potrebno upoštevati. Poleg tega pa številna priporočila, ki naredijo domeno bolj privlačno in posledično bolj učinkovito.

Držite se osnovnih pravil

· Domena ne dovoljuje šumnikov in posebnih znakov, dovoljena sta vezaj in pika.

· Dolžina naj obsega vsaj dva znaka, enoznakovne domene niso dovoljene. Vendar pa se v praksi izkaže, da so kratke dvo ali triznakovne domene večinoma zasedene.

· Pazite, da ne kršite avtorskih pravic in izberite domeno, ki še ni uporabljena. Pred registracijo lahko preverite, ali je želena domena še prosta.

Nasveti za učinkovito domeno

· Ime naj bo kratko, enostavno in zapomnljivo.

· Ime naj bo sestavljeno iz ključne besede, ki nakazuje, čemu je spletna stran namenjena, in blagovne znamke, da bodo obiskovalci spletno stran lažje našli v brskalniku.

· Previdna izbira domenske končnice. Če je spletna stran namenjena zgolj slovenskim uporabnikom, je najbolj primerna .si. Med pogosteje uporabljeni pa so še .com, .net in .eu.

Registracija domene

Registracijo domene je najbolje prepustiti izkušenim registrarjem. V Sloveniji je precej ponudnikov, ki obljubljajo takšne storitve. Od izbire registrarja bo odvisna tudi cena. Razlikujejo pa se tudi v tem, kaj ponujajo. Registrar bistveno olajša delo, sploh za tiste, ki se na domene ne spoznajo. Nudi pa tudi podporo v primeru težav in zagotovi varno gostovanje.

Registracija domene pri Žabcu

Eden od ponudnikov storitev registracije domene je Žabec, ki omogoča registracijo domen s kar 250 različnimi domenskimi končnicami. Če se zgodi, da domena, ki jo želite registrirati, ni na voljo, lahko preprosto zamenjate domensko končnico. Tak pristop je seveda manj priporočljiv, saj se izgubi unikatnost. Žabčevi strokovnjaki registracijo opravijo hitro v 15 minutah, v nadaljevanju pa nudijo podporo, kadarkoli jo potrebujete.

Domena je nujna za vse, ki želijo biti udeleženi na spletu s svojo spletno stranjo ali spletno trgovino. Vendar ni nujno, da ta začetek predstavlja skrbi. Strokovnjaki na tem področju poskrbijo, da bo začtek za vse hiter in preprost.

W3B Zaupno | 1