O-STA

Okrogla miza Verige globalnega kapitalizma

Vabimo vas na okroglo mizo Verige globalnega kapitalizma

v sredo, 17. junija, ob 19. uri, Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Sodelujejo: sociologinji in urednici tematskega zbornika Ana Podvršič in Maja Breznik ter novinarka in fotografinja Meta Krese

Prestrukturiranje sodobnega kapitalizma v globalne verige multinacionalk je zagnalo nov ciklus kapitalistične akumulacije. Po krizi sedemdesetih let je rešilo kapitalizem in zategnilo verige delavkam in delavcem. Mednarodne organizacije in tudi slovenska vlada to utemeljujejo kot nujno pot gospodarskega napredka, nasprotno pa raziskovalci, novinarji in fotografi opažajo vse več ekonomske in socialne neenakosti. Tudi sedanja pandemija je potrdila neenako razporeditev tveganja po globalnih verigah in napovedujejo se novi veliki šoki.

Urednici bosta predstavili zbornik Verige globalnega kapitalizma, ki je izšel pri Založbi Sophia. Mednarodni prispevki pojasnjujejo problematiko kot odnose kolonialne odvisnosti ter posledic procesa financializacije in defenzivnega delavskega gibanja. Hkrati prinašajo izsledke manj znanih raziskav "globalnih vrednostnih verig" in njihov teoretski aparat. Meta Krese bo govorila o proizvodnji bombaža, tradicionalno povezani s kolonializmom, suženjstvom in prvo industrializacijo, kot sta jo s fotografom Joštom Frankom dokumentirala v Burkini Faso, Arizoni in Bangladešu.

Več o knjigi: http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2019/verige-globalnega-kapitalizma

Na dan dogodka bo knjiga na prodaj po znižani ceni.

Organizator: Založba Sophia v sodelovanju s Knjigarno Azil in ob podpori Javne agencije za knjigo.