O-STA

Testiranja tehnologije VoIP in IP telefonije podjetja Cisco Systems na Fakluteti za elektrotehniko pokazala, da so večstoritvena IP omrežja že danes resničnost

Največji slovenski mobilni operater, družba Mobitel, je s pomočjo neodvisne slovenske strokovne instutucije preizkusila in verificirala uvajanje inovativnih storitev na osnovi večstoritvenih IP omrežij.

Podjetje Mobitel je pri Fakulteti za elektrotehniko naročilo testiranje novih tehnologij in rešitev za napredne konvergenčne storitve. Testiranja so potekala v Laboratoriju za telekomunikacijske naprave, kjer so preizkušali tehnologijo VoIP (govor preko protokola IP) in IP telefonijo vodilne svetovne družbe na področju rešitev za Internet in IP omrežja Cisco Systems.

IP omrežja so danes tista, ki omogočajo najbolj ekonomično, najhitrejše in najbolj prilagodljivo uvanjanje konvergenčnih storitev, vendar so se večkrat pojavljali pomisleki, da ne omogočajo mehanizmov za zagotavljanje kakovosti storitev, ki so potrebni za časovno občutljive aplikacije, kot sta govor in video. Cisco Systems že nekaj let uspešno uvaja večstoritvena IP omrežja v omrežja svojih strank z zagotavljanjem kakovosti storitev od konca do konca (QoS).
Tehnologija VoIP zaradi kompresije govora omogoča, da lahko na manjši pasovni širini vzpostavimo več hkratnih govornih zvez kot s klasično govorno tehnologijo. Eden od izvedenih testov na Fakulteti za elektrotehniko je pokazal, da lahko s tehnologijo VoIP na 128 kbit/s podatkovni povezavi vzpostavimo najmanj 12 istočasnih klicev, in če uvedemo mehanizme QoS tudi hkratni podatkovni promet ne zmanjša kakovosti prenosa govora.

V okviru testnega okolja je bila preizkušena tudi Cisco IP telefonija, ki je del Ciscove arhitketure AVVID. Cisco IP telefoni so bili postavljeni na tri lokacije med seboj povezane z IP omrežjem. Za vzopstavljanje klicev in druge telefonske storitve je skrbel Cisco CallManager kot telefonski strežnik, ki je bil postavljen na osrednji lokaciji. Tudi v primeru obremenjnih IP povezav so klici in ostale napredene storitve, ki jih omogoča IP telefonija, potekale nemoteno, saj Ciscova tehnologija omogoča zagotavljanja kakovosti storitev v celotnem omrežju (end-to-end).

Celotno testiranje je še enkrat potrdilo, da so danes večstoritvena IP omrežja realnost.