O-STA

Vseslovenska raziskava: Cena gradnje hiše po mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Koper)

Maribor, 22.junij 2020 - Kje v Sloveniji je gradnja hiše najbolj ugodna? Na spletni platformi Mojmojster.net, ki na enem mestu združuje že preko 12.000 izvajalcev, so naredili raziskavo cen novogradenj na podlagi dejanskih podatkov s trga in med seboj primerjali cene gradnje hiše v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju in Murski Soboti. Opravili so pogovore z več kot 100 podjetji, ki na leto zgradijo več kot 1000 enodružinskih objektov. Ugotovitve vas bodo presenetile.

V raziskavi je bilo zajetih več dejavnikov, ki na koncu vplivajo na dejanski strošek projekta. Od same cene gradnje do cene parcel in komunalnega prispevka na posameznih lokacijah. Na koncu je bila upoštevana tudi povprečna plača na posameznih področjih, ki vpliva na kreditno sposobnost. Ugotovitve raziskave navajamo v nadaljevanju.

Cena za gradnjo povprečne hiše v Sloveniji znaša 1.190 EUR/m2 na bruto površino, vendar med različnimi kraji prihaja do velikih razlik. Daleč najdražja gradnja je v Kopru, kjer je kar 18% višja od najugodnejše lokacije in znaša 1340 EUR/m2. Pričakovano visoko je tudi Ljubljana z 1.220 EUR/m2, najceneje pa si boste dom zgradili v Celju: že za 1.120 EUR/m2.

Velik finančni zalogaj predstavlja tudi zazidljiva parcela in ravno tukaj prihaja do največjih razlik. Daleč v ospredju je Ljubljana, kjer kvadratni meter stane kar 259 EUR/m2, k čemur prištejte še 15.000 EUR za komunalni prispevek in 10.000 EUR za gradbeno dovoljenje. Sledi Koper s ceno parcele 150 EUR/m2 in najdražjim komunalnim prispevkom v Sloveniji, ki znaša 20.000 EUR, cena gradbenega dovoljenja pa je primerljiva z Ljubljano. Veliko cenejša so zemljišča v Murski Soboti in Celju. Tam boste zazidljivo parcelo dobili že za 50 - 63 EUR/m2, komunala stane le 7000 - 8000 EUR, z 5000 - 7000 EUR pa je cenejše tudi gradbeno dovoljenje.

"Na ceno gradnje pa precej vpliva tudi izbira izvajalca", nas je opozoril Martin Pelcl, direktor podjetja Daibau, ki razvija platformo Mojmojster. "Kar 91,2% izvajalcev cene prilagaja glede na to, kje se nahaja vaš projekt. Razlogi so upoštevanje stroškov prevoza in dostave gradbenega materiala, povprečne cene v regiji, 12% odstotkov izvajalcev pa ima višjo ceno tudi zato, ker so edini ponudniki daleč naokoli."

Ko pod vsemi stroški potegnemo črto, se izkaže, da resnično ni vseeno kje v Sloveniji gradite. Za povprečno novogradnjo v Ljubljani je potrebno seči globoko v žep in odšteti okoli 344.000 EUR ... kar 32% več od najcenejše lokacije. Najlažje pa se boste ustalili v Mariboru ali Murski Soboti, kjer lahko hišo zgradite že za 234.000 EUR.

Seveda ni potrebno tega zneska plačati naenkrat. Večina graditeljev vzame stanovanjski kredit. Ta se razlikuje od banke do banke, vendar se po regijah razlikujejo tudi povprečne plače in življenjski stroški, kar vpliva na zadolževanje, ki si ga lahko privoščimo. Najhitreje bi s povprečno plačo hišo odplačali v Murski Soboti. S kreditom v višini 80% vrednosti nepremičnine in z mesečnim obrokom okoli 680 EUR, bi bila hiša popolnoma vaša že po 23 letih. V Ljubljani bi za 930 EUR/mesec, dolg odplačali po 25 letih. Najdražji pa je Koper, kjer bi se kredita znebili šele po 31 letih.

Celotno raziskavo z ugotovitvami in grafičnimi ponazoritvami si lahko ogledate tukaj: Vseslovenska raziskava: Cena gradnje hiše po mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Koper).

Kontakt:

MojMojster by Daibau

Eforma d.o.o.

Grega Pauko

grega@mojmojster.net

T: 00386 40 145 800

https://www.mojmojster.net/

https://www.daibau.at/