O-STA

Trendi in cene čistilnih servisov 2023

Platforma MojMojster.net nenehno spremlja gibanje cen na gradbenem trgu. Da bi potrošnikom zagotovili večjo preglednost in varnost, redno posodabljajo informativne cenike storitev. Tokrat so pripravili analizo cen čistilnih servisov, ki vam bo pomagala oceniti stroške čiščenja.

Kaj določa ceno čistilnega servisa?

Cene čistilnih storitev so odvisne od številnih dejavnikov, kot so velikost površine, vrsta čiščenja, frekvenca dela in zahtevnost čiščenja. Večina čistilnih servisov ponuja različne pakete storitev. Ob podpisu dolgoročne pogodbe ponujajo mnogi čistilni servisi tudi popuste.

Osnovne storitve, kot so sesanje, pomivanje tal in čiščenje stranišč, so vključene v redno čiščenje, medtem ko generalno čiščenje vključuje dodatne storitve, kot so pomivanje oken, čiščenje omar, itd. Razlike v ceni nastanejo tudi pri čiščenju zasebnih in poslovnih prostorov. Aktualne cene za čiščenje objektov lahko preverite tudi v kalkulatorju cen za storitve čistilnih servisov.

Cene storitev čistilnih servisov v Sloveniji

Kontaktirali so čistilne servise, ki uporabljajo platformo Mojmojster, in opravili raziskavo v Ljubljani, Kranju in Kopru. Temeljito generalno čiščenje stanovanja stane v Ljubljani od 2 do 4 EUR/m2, v Kranju od 1,8 do 2,5 EUR/m2 in v Kopru od 2 do 3 EUR/m2. Redno mesečno čiščenje stanovanja je ugodnejše in stane od 1,6 do 2,6 EUR/m2.

Posebne storitve, kot je čiščenje oken, se računajo posebej. Čiščenje oken stane od 3 do 3,5 EUR/m2. Čiščenje tekstilnih talnih oblog stane od 2,3 do 4,5 EUR/m2. Globinsko čiščenje stolov stane od 6 do 12 EUR/kos. Globinsko čiščenje foteljev pa stane od 25 EU/kos naprej.

Za čiščenje poslovnih prostorov se ponavadi sklepajo dolgoročne pogodbe za redno dnevno, tedensko ali mesečno čiščenje. Čiščenje poslovnih prostorov do velikosti 1200 m2 stane od 0,90 do 1,30 EUR/m2 oziroma 8 do 12 EUR/h. Čiščenje vsakih dodatnih 1200 m2 zahteva dodatnega čistilca in posledično višjo ceno.

Kakšne so cene čistilnih servisov v Avstriji, na Hrvaškem in v Srbiji?

Platforma Mojmojster deluje na 15 trgih, zato so analizirali tudi cene tudi v drugih državah.

Cene čistilnih servisov v Avstriji so nekoliko višje kot v Sloveniji. Za temeljito generalno čiščenje stanovanja se zahteva povprečno 3 do 4 EUR/m2. Redno mesečno čiščenje stanovanja pa stane 2,5 do 3 EUR/m2. Čiščenje poslovnih prostorov stane 3,5 EUR/m2 oziroma okoli 16 €/h. Čiščenje posameznega okna je od 5 EUR naprej. Čiščenje tekstilnih talnih oblog stane od 4,5 EUR/m2, globinsko čiščenje foteljev pa 80 EUR in več. Pri analizi cen na Dunaju, v Gradežu in Salzburgu večjih razlik niso zaznali.

Na Hrvaškem pa se za temeljito generalno čiščenje stanovanja zahteva povprečno 13 EUR/h in enako za čiščenje poslovnih prostorov. Čiščenje okenskih površin stane okoli 1,5 do 3,0 EUR/m2. Čiščenje tekstilnih talnih oblog stane od 2,5 do 4,0 EUR/m2, globinsko čiščenje stolov pa stane med 14 do 16 EUR/stol. Cene v Zagrebu, Reki in Splitu se razlikujejo le od 1 do 2 EUR na uro.

V Srbiji se za temeljito generalno čiščenje stanovanja zahteva povprečno 6 do 7 EUR/h. Čiščenje poslovnih prostorov stane od 6 do 10 €/h. Čiščenje ene strani okna stane 0,5 EUR. Čiščenje tekstilnih talnih oblog stane okoli 2,5 EUR/m2, globinsko čiščenje sedežev pa stane od 6 do 7 EUR/sedež. Cene v Beogradu, Novem Sadu in Zlatiboru se cene za čiščenje razlikujejo le za 1 do 2 EUR na uro.

Kakšne cene lahko pričakujemo v prihodnje?

V zadnjih mesecih je na evropski in svetovni ravni povečana inflacija. Čistilne storitve niso izjema. Večina čistilnih servisov, ki jih je Mojmojster vključil v raziskavo, je napovedala, da bodo podražili storitve. Kot glavne vzroke so navedli večje cene čistil, orodij in prevoza.

Kontakt:

MojMojster by Daibau

Daibau International, d.o.o.

Grega Pauko

grega@mojmojster.net

T: 00386 40 145 800

https://www.mojmojster.net/

https://www.daibau.com/