O-STA

2022K1 MojMojster Slovenija - Trendi in cene keramičarskih del

2022K1 MojMojster Slovenija - Trendi in cene keramičarskih del Trendi cen keramičarskih storitev

Na spletnem portalu Mojmojster.net, se nahaja največja javna zbirka cen storitev za gradbena dela. Družbeni pretresi zadnjih dveh let so vplivali tudi na cene keramičarskih del, ki so odvisne od številnih dejavnikov: cen surovin in produktov, površine, dimenzij ploščic, zunanje ali notranje lokacije, ter seveda od izvajalca.

Večja površina oz. količina ustrezno zniža ceno za polaganje ploščic. Cena za kvadratni meter polaganja ploščic v drobni toaleti je lahko kar 2x višja od polaganja ploščic po celem stanovanju. Naslednji večji faktor pri ceni je velikost ploščic, kjer velja pravilo, da je polaganje ploščic večjega formata dražje, saj zahteva večjo natančnost pri izvedbi. Trenutno stane polaganje ploščic velikosti 50 x 50 cm med 16 - 20 €/m2. Cena za polaganje 80 cm velikih ploščic je 18 - 24 €/m2. Tlakovanje ploščic večjih formatov pa vas bo stalo vse do 40 €/m2 in več. Aktualne cene po posameznih delih lahko preverite v kalkulatorju cen polaganja ploščic.

Cene se razlikujejo od mesta do mesta

Preverili smo tudi, kako se cene za polaganje ploščic razlikujejo po slovenskih mestih. Višja kupna moč v urbanih središčih pomeni tudi višje cene za meščane, a tudi podeželje ni nujno cenejše, saj večje razdalje napihujejo transportni stroški. Cena za polaganje ploščic 50 x 50 cm je najvišja v Ljubljani in Kopru, kjer se povzpne vse do 28 €/m2. Tesno za petami je Maribor, s ceno okoli 25 €/m2. Občuten pa je padec cene v manjših mestih, saj je cena za isto storitev v Celju, Idriji ali v Kranju le med 14 - 20 €/m2.

Cena za polaganje ploščic v Avstriji in Srbiji

V takšnih kaotičnih razmerah na gradbenem trgu se marsikdo za mojstrom ozre tudi čez mejo, zato smo preverili, kakšne so cene keramičarskih storitev v Avstriji in Srbiji. Preverjali smo cene v večjih mestih in sicer pri mojstrih v mestih Beograd, Dunaj, Gradec in Novi Sad. Avstrijske cene so pričakovano višje. Za polaganje ploščic običajnih velikosti izvajalci tam računajo od 30 - 70 €/m2. Nasprotno pa so cene za polaganje ploščic v Srbiji nekoliko nižje. Polaganje primerljivih ploščic tam stane 12 - 15 €/m2, kar je 33 - 60 % ugodnejše oz. primerljivo s cenami na slovenskem podeželju.

Trendi gibanja cen

Od začetka leta 2020, so se osnovne surovine v Sloveniji, kot so: jeklo, aluminij, baker, bitumen in les, podražile kar za 20 odstotkov. Čeprav se cena keramičarskih storitev seveda razlikuje od države do države, je v zadnjem času v vseh zaznati sočasen dvig cen. Težave v gradbeništvu niso domačega izvora, temveč čutimo dolgotrajne simptome pandemije Covid-19, ki je zmanjšala proizvodnjo in prekinila dobavne verige. Zaradi hitrejšega okrevanja Kitajske čutimo tudi vpliv povečanega povpraševanja po gradbenih materialih. Dodaten dvig pa je povzročila energetska kriza zaradi vojne v Ukrajini - ker so energenti del vsake proizvodnje, je konflikt na pragu Evrope dvignil cene vseh gradbenih materialov in storitev.

Kontakt:

MojMojster by Daibau

Daibau International, d.o.o.

Grega Pauko

grega@mojmojster.net

T: 00386 40 145 800

https://www.mojmojster.net/

https://www.daibau.at/

https://www.daibau.ch/

https://www.emajstor.hr/