O-STA

Trendi in cene za pleskanje 2023

Na platformi MojMojster.net redno preverjajo cene storitev na trgu in prilagajajo informativne kalkulatorje, s katerimi uporabniki lažje ocenijo stroške gradbenih storitev. Tokrat so analizirali cene za pleskanje v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem ter pripravili kratko poročilo.

Kakšna je cena za pleskanje sten?

Pri analizi podatkov, ki so jih pridobili od izvajalcev, na ceno pleskanja najbolj vpliva grobost površine, tip barve ter število nanosov. Pred pleskanjem je ponavadi potrebno izvesti brušenje sten, ki stane okoli 1,20 EUR/m2. Mavčne plošče pa je treba tudi bandažirati in kitati, kar stane približno 3,60 EUR/m2. Za fasado in zunanje površine se uporabljajo akrilne barve, v notranjosti pa t. i. poldisperzijske barve. Za notranje površine, ki se lahko zmočijo, se uporablja pralne barve. Pleskanje se lahko izvede v enem ali več nanosih, včasih pa je za boljši prijem potreben še temeljni premaz.

Ena plast poldisperzijske bele barve stane okoli 2,0 do 2,2 EUR/m2. Cena za beljenje v dveh plasteh pa stane 3,0 do 4,0 EUR/m2. Temeljni premaz storitev podraži še za 0,5 EUR/m2. Aktualne cene za pleskanje lahko preverite tudi v kalkulatorju cen za pleskarske storitve.

Kako se cene za pleskanje razlikujejo po mestih?

Pri Mojmojster so kontaktirali pleskarje in fasaderje po Sloveniji in preverili, kako se cene razlikujejo od mesta za mesta. Primerjali so cene za dvakratno beljenje notranjih prostorov s poldisperzijsko barvo. Ta v Ljubljani in Mariboru stane 3,0 - 3,5 EUR/m2. Malo dražje je v Celju, kjer stane 3,4 - 4,2 EUR/m2. Cena za pleskanje v Kranju in Kopru pa je okoli 3,6 do 4,0 EUR/m2.

Koliko stane pleskanje v Avstriji, na Hrvaškem in v Srbiji?

Ker je platforma Mojmojster prisotna v 12 državah, so primerjali tudi cene bližnjih sosedov. V Srbiji enojno barvanje notranjih prostorov s poldisperzivno barvo stane med 1,0 in 1,5 EUR/m2, dva sloja barve pa staneta 1,8 - 3,5 EUR/m2. Najdražje je dvakratno beljenje v Beogradu, kjer stane od 3,0 do 3,5 EUR/m2, v Novem Sadu pa od 2,5 do 3,0 EUR/m2. Strojno brušenje sten stane 0,50 - 2,0 eur/m2, cena za kitanje pa med 3,50 in 5,0 eur/m2.

Dvakratno pleskanje notranjih prostorov v Avstriji je precej dražje in stane od 6 do 15 EUR/m2. Večjih lokalnih razlik znotraj države niso zaznali, cene pa so vrh 17 EUR/m2 dosegle v Salzburgu.

Najbolj poceni je pleskanje na Hrvaškem. V Zagrebu beljenje stane od 2,4 do 4,8 EUR/m2, v Reki do 4,0 EUR/m2, v Osijeku pa le 2,4 do 3,0 EUR/m2. Strojno brušenje stane enako kot v Srbiji: 2,0 EUR/m2. Za glajenje in kitanje sten pa boste plačali 4 EUR/m2.

Kakšne cene lahko pričakujemo v prihodnje?

Inflacija je očitno prizadela tudi slikopleskarje, saj je analiza odgovorov pokazala, da so se cene slikopleskarskih storitev dvignile. Poleg tega so poskočile tudi cene materialov, kar je dodatno prispevalo k višji ceni vseh storitev. A zdi se, da je najhujše za nami in da se verjetnost nadaljnjega porasta cen zmanjšuje.

Kontakt:

MojMojster by Daibau

Daibau International, d.o.o.

Grega Pauko

grega@mojmojster.net

T: 00386 40 145 800

https://www.mojmojster.net/

https://www.daibau.com/