O-STA

Znani so naj prostovoljci v Mestni občini Velenje za leto 2019

Velenje, 3. julij 2020 - Včeraj zvečer smo v Letnem kinu ob Škalskem jezeru razglasili naj prostovoljce v Mestni občini Velenje za leto 2019. Natečaj za naj prostovoljce vsako leto skupaj pripravijo Mladinski svet Velenje, Mladinski center Velenje in Mestna občina Velenje pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča. Prostovoljce je uvodoma nagovorila svetovalka župana Andreja Katič. Za naj prostovoljko v kategoriji do 30 let je komisija izbrala Katarino Aman, ki jo je predlagalo Turistično društvo Šalek. Zaradi odsotnosti je priznanje v njenem imenu prevzela Marija Brložnik, podpredsednica Turističnega društva Šalek. Za naj prostovoljko v kategoriji nad 30 let je bila izbrana Janja Rednjak, ki jo je predlagalo Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline. Naj prostovoljna organizacija v Mestni občini Velenje za leto 2019 pa je Društvo upokojencev Velenje, ki ga je nominiral njegov predsednik Franc Vedenik.

Mestna občina Velenje skupaj z Mladinskim centrom Velenje in Mladinskim svetom Velenje vsako leto spomladi ob dnevu za spremembe razglasi naj prostovoljce v občini za preteklo leto. Letos smo morali razpis zaradi pandemije koronavirusne bolezni podaljšati, zato smo prostovoljce razglasili šele sedaj.

Naj prostovoljce je izbrala posebna komisija, katere člani so: Darinka Mravljak, podžupanja Mestne občine Velenje, Drago Martinšek, vodja Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje, Amadej Šuperger, predsednik Mladinskega sveta Velenje, in Marko Pritržnik, direktor Mladinskega centra Velenje. Na natečaj smo prejeli 9 prijav, v kategoriji do 30 let smo prejeli dve prijavi, v kategoriji nad 30 let pet prijav, za naj prostovoljno organizacijo pa sta bili predlagani dve organizaciji.

V kategoriji za naj prostovoljca do 30 let smo prejeli dva predloga, in sicer za Blaža Hrovata in Katarino Aman.

Blaž Hrovat je prostovoljec Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje, kjer je aktiven že vse od leta 2016. Lani je pridobil tudi naziv Junaki našega časa, pod okriljem Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje pa je opravil 146 prostovoljnih ur.

Katarina Aman je mlada, ustvarjalna, zagnana in prizadevna članica Turističnega društva Šalek in članica upravnega odbora tega društva. Katarina je prostovoljka že iz osnovnošolskih let, v lanskem letu pa je opravila vsaj 400 prostovoljskih ur pri različnih projektih.

V kategoriji za naj prostovoljca nad 30 let smo prejeli 5 predlogov, in sicer za Admiro Robin, Cvetko Koželj, Janjo Rednjak, Marijo Brložnik in Marjana Skazo.

Admiro Robin je predlagal Zavod KROG, katerega vodja je. V Velenju živi od leta 2013. Admira Robin je invalidka, ki ne dovoli, da bi ji invalidnost zapirala pot k uresničevanju ciljev, osebnostnemu razvoju in želji živeti polno življenje, prostovoljka je od leta 2015. Pri različnih projektih je v lanskem letu opravila več kot 700 prostovoljnih ur.

Cvetka Koželj je prostovoljka Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje, kot prostovoljka pa deluje tudi na drugih področjih. V lanskem letu je opravila 109 prostovoljskih ur samo pri MZPM Velenje in številne dodatne še pri veterankah Prostovoljnega gasilskega društva Velenje in kot krvodajalka pri velenjskem območnem odboru Rdečega križa.

Janja Rednjak, predsednica Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, je prostovoljnemu delu predana že skoraj dvajset let. Lani je v okviru različnih organizacij, kjer je bila aktivna, za skupnost in za ljudi namenila približno 1.500 prostovoljnih ur.

Marijo Brložnik, nekdanjo predsednico in sedanjo podpredsednico društva, je predlagalo Turistično društvo Šalek. Društvo je v času njenega vodenja postalo prepoznavno po odlično izpeljanih dogodkih in pridobilo ugled v Šaleški dolini. Mariji nikoli ne zmanjka kreativnih idej in dobre volje za njihovo izvedbo; tako je v lanskem letu opravila najmanj 800 prostovoljnih ur.

Marjana Skazo je predlagalo Planinsko društvo Velenje. Od 13. leta dalje je član Planinske zveze Slovenije. Za svoje delo na področju planinstva je poleg častnih znakov Planinske zveze Slovenije dobil tudi vrsto priznanj Planinskega društva Velenje. V lanskem letu je opravil več kot 600 prostovoljnih ur.

Za naziv naj prostovoljna organizacija v Mestni občini Velenje za leto 2019 sta se potegovali dve organizaciji, in sicer Društvo upokojencev Velenje in Turistično društvo Šalek.

Društvo upokojencev Velenje sodeluje pri različnih programih, s katerimi pripomorejo kakovostnejšemu življenju starejših, poleg tega pa pomagajo tudi socialno šibkim (projekt Starejši za starejše, projekt Donirana hrana, sodelovanje s Slovensko banko hrane idr.). Organizirajo tudi različne dobrodelne prireditve, izobraževanja in športna srečanja, vsi člani upravnega odbora so seveda prostovoljci.

Turistično društvo Velenje z različnimi aktivnostmi spodbuja skrb za urejeno okolje, ohranjanje zgodovinsko-turističnih prireditev in spodbuja razvoj turizma v Šaleški dolini. Povezujejo se s Prostovoljnim gasilskim društvom Šalek, Krajevno skupnostjo Šalek, Kulturno-umetniškim društvom Dudovo drevo in Osnovno šolo Šalek.

Kulturni program je s svojim nastopom na razglasitvi obogatila vokalna skupina Vox Corde.

Z dogodkom smo ponovno dokazali, kako veliko prostovoljcev ima Velenje in kako zelo njihova dejanja bogatijo življenje v naši lokalni skupnosti. In potrdili smo tudi, da Velenje v resnici je prostovoljstvu prijazno mesto.

Pošiljamo fotografijo, na kateri so naj prostovoljci (z leve: Janja Rednjak, predsednik Društva upokojencev Velenje Franc Vedenik in Marija Brložnik, ki je prevzela priznanje v imenu Katarine Aman, foto: Matija Kompan).

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si