O-STA

66 mladih bo prihodnji teden vstopilo v svet elektrotehnike in sodobnih tehnologij

Poletni tabor Fakultete za elektrotehniko UL

V ponedeljek se na Fakulteti za elektrotehniko začenja že tradicionalni Poletni tabor inovativnih tehnologij. Mladi od 4. razreda osnovne šole pa vse do 3. letnika srednje šole se bodo podali na lov za novimi znanji in spoznavali zanimiv in raznolik svet elektrotehnike - programirali bodo računalniške igrice, izdelovali robotske aplikacije, se seznanili z delovanjem elektroenergetskega sistema in še marsikaj. Zaradi zagotavljanja ustreznih varnostnih ukrepov za preprečevanje prenosa okužbe, priporočenih s strani Vlade RS, NIJZ, Univerze v Ljubljani in drugih pristojnih organov, so letos razpisali manjše število mest, ki so bila zapolnjena v nekaj minutah po odprtju prijav.

Robo sumo turnir, pametni avtomobili in elektrotehnika v medicini

Na osmih tematskih delavnicah, ki so namenjene različnim starostnim skupinam, bodo udeleženci pridobivali novo znanje in ga uporabili tudi v praksi. Omogočen jim bo namreč dostop do znanj in tehnološke opreme, do katerih doma in v šoli nimajo dostopa. Ena skupina mladih se bo tako spoznavala z robotiko - izdelali bodo delujočo robotsko aplikacijo in jo sprogramirali v mini sumo robota, s katerim bodo nato zadnji dan tekmovali na mini robo sumo turnirju. Nekateri se bodo za en teden prelevili v tehnološke kirurge in spoznavali robotiko v medicini ter vlogo medicinskih slik pri postavljanju diagnoze, načrtovanju, simulaciji in izvedbi minimalno invazivnega posega.

Mladi se bodo lahko preizkusili tudi v programiranju računalniške igrice, iz kompleta Lego Mindstorms bodo izdelali avtonomni mobilni sistem, s katerim se bodo na koncu pomerili na prijateljskem tekmovanju, izdelali preprost detektor radioaktivnega sevanja, spoznali poklic operaterja elektrarn in še mnogo več. Pred njimi je teden, ko bodo na zabaven in poučen način osvajali nova znanja s področja elektrotehnike in sodobnih tehnologij.