O-STA

Danes se začenja poletna šola, ki dijakinjam in dijakom pomaga pri izbiri pravega študija

Začela se je poletna šola za dijakinje in dijake z naslovom Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate. Organizirajo jo Karierni centri Univerze v Ljubljani, ki že četrto leto vabijo dijakinje in dijake k raziskovanju o najustreznejšem študiju zanje. Zaradi vsakoletne izjemne obiskanosti, želje po vključitvi dijakov iz vse Slovenije in aktualnih razmer zaradi Covid-19, letošnja poletna šola poteka po spletu.

Prispelo je več kot 230 prijav dijakov in dijakinj. Program je interaktiven - vsi posamezniki imajo dostop do orodij za izpolnjevanje številnih samoocenitvenih vprašalnikov, do pogovora z alumni Univerze v Ljubljani, predstavniki in študenti fakultet ter individualnega svetovanja.

Udeleženci bodo v tem tednu vsak dan v dopoldanskem času lahko obiskovali delavnice na temo samospoznavanja, nato pa se bolje spoznali še z različnimi fakultetami Univerze v Ljubljani. Na voljo sta tudi dve predavanji; prvo bo tematsko vezano na visoko šolstvo, drugo pa na dijakinje in dijake s posebnimi potrebami. Delavnice, ki so namenjene dijakinjam in dijakom, ki še ne vedo, kaj bi študirali, so usmerjene v spoznavanje njihovih kompetenc, vrednot, poklicnih interesov in osebnostnih lastnosti.

Ker so vse jutranje delavnice usmerjene v različne vidike spoznavanja sebe ter lastnih potencialnih študijskih in poklicnih poti, so vse tudi polno zasedene. Po delavnicah bodo udeleženci na novo pridobljeno znanje lahko že takoj uporabili v praksi, in sicer na predstavitvah 20 fakultet, kjer jim bodo zaposleni in študentje odgovorili na vsa njihova vprašanja. Precejšen interes je tudi za okrogle mize, ki bodo potekale zadnji dan poletne šole in na katerih bodo Alumni UL predstavljali svoje študijske in poklicne poti. Med mladimi je nenehno veliko zanimanja za delo z ljudmi, zato je običajno najbolj obiskana okrogla miza, kjer bodo svoje delo predstavljali specialni pedagog, socialna delavka, andragoginja in pedagoginja. Vsi tisti, ki jih bolj zanimata tehnika in naravoslovje, se bodo povezovali z alumni UL na področju biokemije, biotehnologije, biomedicine, mikrobiologije, fizike, računalništva in informatike, strojništva ter elektrotehnike. Dijakinje in dijaki, ki jih zanima kariera v komuniciranju, pa se bodo srečali s predstavniki novinarstva, komunikologije, grafičnega oblikovanja in strokovnjaki za družbena omrežja.

Več informacij in program sta na voljo na spletni strani Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.