O-STA

Mladi slovenski biologi dvakrat bronasti

Ekipa biologov, od leve proti desni so Matic Smolič, Dominik Primožič, Ivo Prelog, Anamarija Mežnar.
Svečana zaprisega, od leve proti desni so Ivo Prelog, Anamarija Mežnar, Dominik Primožič, Matic Smolič.

Vsako leto z Zveze za tehnično kulturo (ZOTKS) poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja. Zaradi pandemije koronavirusa je letošnji mednarodni tekmovalni koledar sicer precej okrnjen. Tako je odpadla tudi 31. mednarodna biološka olimpijada (IBO 2020), vendar so organizatorji sredi avgusta na daljavo izpeljali nadomestno tekmovanje - IBO Challenge 2020. K tekmovanju so pristopile skoraj vse države, ki bi že v začetku julija s svojimi ekipami morale odpotovati na Japonsko v Nagasaki.

Slovenske barve so na tekmovanju zastopali Anamarija Mežnar s I. gimnazije v Celju, Ivo Prelog z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Matic Smolič in Dominik Primožič, oba z Gimnazije Poljane. Med več kot 200 dijaki iz več kot 50 držav sta Anamarija in Ivo osvojila bronasti odličji. Tekmovanje mladih biologov je na oddelku biologije Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani trajalo dva dni. Prvi dan so se dijaki pomerili v praktičnem delu, ki so ga sestavljale naloge iz fiziologije živali ter bioinformatike in je trajal štiri ure in pol. Drugi dan pa so dijaki opravljali teoretični del, ki je pokrival celotni spekter biologije in je trajal šest ur.

Slovensko ekipo so vodili Domen Vaupotič ter Mojca in Katja Ota.

Prihodnje leto bo biološka olimpijada v Lizboni na Portugalskem.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si


Telefon:

01/425 07 75

031/660 378