O-STA

Poletje v Celju preseglo pričakovanja

Celje, 2. september 2020 - Tradicionalno dogajanje v sklopu Poletja v Celju, knežjem mestu 2020 smo uspešno pripeljali do konca. Navkljub številnim omejitvam smo izpeljali večino načrtovanih dogodkov, ki so bili med obiskovalci dobro sprejeti. Na Zavodu Celeia Celje, ki je pripravil osrednji program in ga v celoti izpeljal v skladu s smernicami NIJZ, smo posebej zadovoljni s poletnim obiskom Starega gradu Celje, programa Žive zgodovine ter drugih vsebin na gradu, kot so razstave in grajska tiskarna.

Od uradnega odprtja Poletja v Celju in Poletne muzejske noči 22. junija pa do 31. avgusta smo v Celju izpeljali skoraj 200 dogodkov, nekaj smo jih morali odpovedati oziroma prestaviti zaradi slabega vremena. Odziv Celjank in Celjanov, pa tudi drugih obiskovalcev, je bil zelo dober, saj se je v letošnjem letu pokazalo pomanjkanje dogodkov zaradi ukrepov v zvezi z omejevanjem širjenja koronavirusa. Precej pohval smo prejeli za izbor izvajalcev, saj smo dali veliko pozornosti lokalnim, celjskim umetnikom, glasbenikom ter kulturnikom.

Tudi letos smo izpeljali tudi projekt Čarobnost mestnih trgov s predstavitvijo mestnih blagovnih znamk in ostalih ponudnikov. Zaradi trenutnih vladnih ukrepov smo ponudnike na Glavnem trgu in Trgu pred Mestnim kinom Metropol predstavili z video klipi v začetku junija, uspeli pa smo izvesti tudi klasično modno revijo na Krekovem trgu, skupaj pa je v projektu aktivno sodelovalo okoli 70 mestnih ustvarjalcev.

Pozitiven odziv smo opazili tudi na Mestni plaži na Savinjskem nabrežju, kjer smo pripravili vsebine za otroke. Predstave in delavnice smo bile zelo dobro obiskane, svoj kamenček v mozaik uspešnega dogajanja na tej lokaciji sta dodala tudi izbrani gostinec Športno društvo Slovenc ter Polonine sladke skrivnosti.

V Celju smo z letošnjo poletno turistično sezono glede na razmere in glede na pesimistične napovedi za poletje zelo zadovoljni. Obisk atrakcij, kot je Stari grad Celje, je presegel naša pričakovanja, že v maju smo zabeležili na Starem gradu Celje 34-odstotni lanski obisk, obisk se je stopnjeval tako v juniju (52% lanskega obiska), v juliju smo dosegli 84% lanskega obiska, v avgustu 70% lanskega obiska. Spremenila se je struktura v prid domačim gostom. 

Dober obisk beležijo tudi v obeh muzejih, Muzeju novejše zgodovine Celje in Pokrajinskem muzeju Celje, kot tudi na Celjski koči, kjer so letos odprli novo outdoor aktivnost - zipline. Dober obisk atrakcij in dnevnega turizma smo pričakovali, ker smo predvidevali, da se bodo domači gostje v poletni sezoni zadrževali oziroma prenočevali v zdraviliščih oziroma termalnih centrih okrog Celja in v zelenih lokacijah, zato smo že v maju začeli z intenzivno digitalno promocijo za obisk Celja.

Najbolj obiskano turistično atrakcijo Stari grad Celje je sicer v juniju, juliju in avgustu obiskalo 19.599 ljudi. Junija je grad obiskalo 4095 ljudi, julija 6644 in avgusta 8860. Med tujimi obiskovalci gradu prednjačijo Nemci, Avstrijci, Madžari, Nizozemci in Čehi.

Posebej dobro obiskan je bil grad ob sobotah in nedeljah, ko je Stari grad Celje prevzel srednjeveški duh s programom Žive zgodovine. Obiskovalci, predvsem najmlajši, so nadvse uživali v druženju z vitezi, grajskimi damami, dvornimi glumači ter pravih srednjeveških spopadih. Ob sobotah in nedeljah je grad obiskalo 6992 ljudi, julija 3041 in avgusta 3951, po naših podatkov večina ljudi prav zaradi Žive zgodovine.

V poletnem času smo na Zavodu Celeia Celje prvič ponudili tudi brezplačna vodenja z lokalnimi vodniki do Drevesne hiše v Mestnem gozdu (vsako sredo v juliju in avgustu) in brezplačna vodenja po starem mestnem jedru (vsak četrtek v juliju in avgustu). Izpeljali smo osem vodenj.

V septembru bomo nadaljevali z brezplačnimi vodenji. Ob sobotah bodo lokalni vodiči udeležence popeljali po mestnem jedru, ob nedeljah pa po Starem gradu Celje. V septembru in v primeru lepega vremena tudi oktobra bomo nadaljevali s programom Žive zgodovine. Vsebine na gradu bodo od septembra bogatejše še za virtualni doživetji VR in AR, ki jih bomo izvajali ob skrbnem nadzoru in upoštevanju navodil asistenta oziroma t.i. game mastra.