O-STA

Prestižen magistrski študijski program MESC+ tudi na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani

Foto: Osebni arhiv doc. dr. Boštjana Genoria
Foto: Osebni arhiv doc. dr. Boštjana Genoria

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je ena izmed partneric v mednarodnem magistrskem študijskem programu "Materiali za shranjevanje in pretvorbo energije+" (MESC+). Program, ki traja dve leti, je del mehanizma Erasmus Mundus Joint Masters Degree in je v celoti financiran iz sredstev s strani Evropske unije. Glavni cilj programa je študente opremiti s kompetencami, s katerimi bodo evropski družbi lahko pomagali pri prehodu iz fosilnih goriv na vozila z nizkim oz. ničelnim ogljičnim odtisom.

Za nizko ogljično družbo prihodnosti

V okviru programa študentje pridobijo interdisciplinarna znanja o materialih za shranjevanje in pretvorbo energije in se naučijo uporabljati materiale v tehnologijah za shranjevanje energije, ki ne proizvajajo toplogrednih plinov, vključno z baterijami, vodikovo tehnologijo in fotovoltaiko. Obenem bodo v prihodnosti, kot visoko izobraženi inženirji, lahko sodelovali pri ustvarjanju novih visokotehnoloških podjetij na področju energetike.

Slovenska znanost dokazuje svojo vrednost

Sodelovanje v prestižnem programu MESC+ je pomembno priznanje za slovensko znanost. To je prvi program te vrste v Sloveniji, v njem pa sodelujeta dve slovenski instituciji: Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in Kemijski inštitut. Nosilec programa v Sloveniji je doc. dr. Boštjan Genorio s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. V letošnji generaciji je med 30 izbranci, ki so bili sprejeti v program, tudi slovenski študent Ervin Rems, ki je bil lani izbran za najboljšega študenta kemijske fakultete v Ljubljani.

Evropski program svetovnih razsežnosti

Magistrski študijski program MESC+ je bil vzpostavljen lani, ko se je vanj vključila prva generacija študentov. Možnost prijave imajo študentje s celega sveta, prav vse pa financira Evropska unija. Zanimanje je bilo tudi letos veliko, saj se je na 30 razpisanih mest prijavilo 278 študentov iz vseh celin. Vseh 30 sprejetih študentov prejme štipendije Evropske unije.

Mednarodno partnerstvo za skupno prihodnost

V program je vključenih sedem univerz iz šestih držav: Francija (Toulouse, Amiens), Poljska (Varšava), Slovenija (Ljubljana), Španija (Bilbao), ZDA (Philadelphia) in Avstralija (Geelong). Študentje, ki so izbrani v program, imajo priložnost za krajše izobraževanje na vseh partnerskih fakultetah, saj je program zasnovan tako, da se vsak semester vsaj del predavanj oz. raziskav odvija na eni izmed sodelujočih fakultet.

Znanost brez predsodkov

Prestižen program MESC+ je dokaz, da v znanosti ni prostora za predsodke. Vsi študentje v programu imajo enake možnosti za razvoj in napredek, saj celoten program poteka v angleškem jeziku, predavatelji pa so priznani profesorji in raziskovalci, ki sodelujejo v več raziskovalnih mrežah, pri evropskem raziskovalnem inštitutu Alistore oz. francoskem omrežju RS2E.