O-STA

Kako korenito digitalna preobrazba posega na področje gradbene industrije?

četrtek, 12. november 2020, 10:00 - 11:00

Spoštovani novinarji in uredniki,

Kako korenito digitalna preobrazba posega na področje gradbene industrije in kakšne prednosti prinaša? O tem in drugih vprašanjih bosta spregovorila gosta četrtega webinarja serije "Navigator Slovenija 2020", ki jo organizira Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija), mag. Igor Kulašić, vodja Smart Infrastructure, Siemens Slovenija, in Andrej Ržišnik, univ.dipl.inž.arh., direktor in ustanovitelj podjetja Protim Ržišnik Perc.

Okoli 40 % svetovne porabe energije 'zakrivijo' stavbe, po nekaterih ocenah pa gre kar do 50 % energije, ki jo povprečna stavba porabi, v nič. Glede na nedavne raziskave lahko izboljšave skozi digitalizacijo in medsebojno povezljivostjo okoljski odtis stavbe zmanjšajo za 80 % v primerjavi s 'povprečno' stavbo. Pametne stavbe pa prinašajo še številne druge prednosti za vse njene deležnike.

Pametna stavba aktivno prispeva k izkušnji in uspehu vseh njenih deležnikov - uporabnikov, upravnikov in lastnikov; pa tudi projektantov, gradbenikov in širše družbe. Je stavba, ki razume svoje okolje, je v interakciji, se uči in prilagaja - tudi 'novi normalnosti'. Njena podstat so podatki, njena hrbtenica je digitalni dvojček, njena prihodnost pa se še piše.

Hrbtenica pametne stavbe je digitalni dvojček, natančna digitalna reprezentacija stavbe, ki omogoča takojšnje prilagoditve, prediktivno vzdrževanje in marsikaj drugega. Že danes pa so investitorjem in uporabnikom na voljo tudi sistemi stavbne avtomatizacije, ki med drugim vključujejo energetsko optimizacijo - okoli 40 % svetovne porabe energije namreč zakrivijo stavbe, polovica te porabe pa gre v nič.

Navigator Slovenija 2020 | Webinar: Digitalizacija in gradbeništvo

AKREDITACIJE: tukaj.

Program

Uvodni pozdrav: Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija)*

10.00-10.15 Predavanje: Pametne stavbe prihodnosti

mag. Igor Kulašić, vodja Smart Infrastructure, Siemens Slovenija

10.15-10.30 Predavanje: Virtualni dvojček stavbe v praksi

Digitalno načrtovanje (vizualizacija in informatizaciji v fazi projektiranja) in nadzorovanje gradnje ter informacijsko obvladovanje obratovanja stavbe

Andrej Ržišnik, univ.dipl.inž.arh., direktor in ustanovitelj Protim Ržišnik Perc

10.30-10.50 Intervju z gostoma

Moderator: Borut Hočevar, okolje in energija, Časnik Finance

10.50-11.00 Q&A

Moderatorka: Tina Drolc, MBA, vodja področij korporativnega komuniciranja, članov in prireditev, AHK Slovenija

*Jezik pozdravnega nagovora: angleščina.

Vljudno vabljeni!

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.