O-STA

Konferenca korporativnega upravljanja 2020 - 18. november (ONLINE)

Spoštovane predstavnice in predstavniki medijev!
Vabimo vas, da se nam pridružite na Konferenci korporativnega upravljanja 2020, ki bo potekalo v sredo, 18. novembra ob 10h, ONLINE (ZOOM). Ob vaši akreditaciji vam bomo posredovali povezavo za udeležbo na konferenci.
Vabljeni!
STROKOVNA TEMA
Demografski sklad: Kakšno bo novo upravljanje državnih družb
Gre za politično temo, ki bo imela pomembne posledice za nadaljnji razvoj Slovenije in upravljanje državnih družb in premoženja. Predlog zakona predvideva nacionalni demografski sklad za upravljavca kapitalskih naložb in ne portfeljskega vlagatelja v skladu z mednarodno prakso, zato bo šlo, če bo tak predlog sprejet, za vnovično spremembo upravljanja teh družb.
Vaše prijave sprejemamo do konca današnjega dne (17. november) na: info@zdruzenje-ns.si, da vam bomo lahko še pravočasno posredovali povezavo za dostop do online konference.
O DOGODKU
PROGRAM KONFERENCE
10.00-12.00
Uvodni pozdrav, mag. Irena Prijović, izvršna direktorica, Združenje nadzornikov Slovenije
OSREDNJI GOVOREC KONFERENCE
Kaj nam pripovedujejo načela OECD za korporativno upravljanje družb v državni lasti
Hans Christiansen, osrednji ekspert za področje upravljanja družb v državni lasti pri OECD in višji ekonomist v Oddelku za korporativne zadeve Direktorata za finančne in podjetniške zadeve.
Razvoj upravljanja državnih družb 2010-2020
mag. Miha Kerin, samostojni pravni svetovalec, Slovenski državni holding d.d.
Demografski sklad: Resetiranje upravljanja državnih družb - Predstavitev stališča ZNS glede predloga Zakona o nacionalnem demografskem skladu
Gorazd Podbevšek, predsednik, Združenje nadzornikov Slovenije
PANEL: Demografski sklad: Kakšno bo novo upravljanje državnih družb v Sloveniji?
- Andrej Božič, podpredsednik, Združenje Manager
- Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki GZS
- dr. Bogomir Kovač, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani
- Gorazd Podbevšek, predsednik, Združenje nadzornikov Sloveniji
Panel bo povezovala: Maja Derčar, novinarka RTV Slovenije
Stališče ZNS
Predlog Zakona o nacionalnem demografskem skladu
ZNS se je do predloga ZNDS opredelilo samo glede upravljanja demografskega sklada in družb v upravljanju. ZNS stališče opozarja na opuščanje najpomembnejših, z zakonom in prakso že uveljavljenih institutov preglednega in učinkovitega upravljanja. Spremenjen je kadrovski postopek za izbor in imenovanje članov nadzornega sveta demografskega sklada, ki je brez ustreznih varoval, opuščena je kadrovska komisija pri upravljavcu in kriterijia 'nepolitičnost' in strokovnosti za člane nadzornega sveta demografskega sklada in članov organov nadzora družb v upravljanju. Prav tako se opuščajo varovala za zagotavljanje integritete organov vodenja in nadzora ter zaposlenih v demografskem skladu. ZNS meni, da je predlog ZNDS z vidika ureditve upravljanja velik korak nazaj.