O-STA

Prof. dr. Janez Trontelj s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je letošnji prejemnik Puhove nagrade za življenjsko delo

Prof. dr. Janez Trontelj s Katedre za mikroelektronske tehnologije ljubljanske elektrotehniške fakultete je letošnji prejemnik Puhove nagrade za življenjsko delo.

Prof. dr. Janez Trontelj se je posvetil zasnovam integriranih mikroelektronskih vezij in sistemov. Kot vodja načrtovanja v Laboratoriju za mikroelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je več kot pet desetletij sam ali s sodelavci zasnoval večinoma po lastnem izumu integrirana vezja ASIC, ki so mnogim podjetjem doma in v tujini omogočila, da so se uvrstila med svetovne proizvajalce brez konkurence. Nekatera vezja so proizvajali tudi v več 10 milijonih kosov letno.

Sodeloval je pri razvoju elektronskega števca, ki je Iskro Števci postavil med tri najnaprednejše tovarne za proizvodnjo elektronskih števcev. Vodil je načrtovanje in izdelavo hibridnih vezij za laserske daljinomere, ki so Iskro Elektrooptiko postavili na prestižno mesto med redkimi državami, ki so obvladovale takšno tehnologijo. Proizvodnja daljinomerov je pomembno prispevala k visoki dodani vrednosti podjetja.

Njegov izum magnetnega mikrosistema za natančno merjenje pozicije in kota je izjemen dosežek, ki je pomagal uvrstiti podjetje RLS v vrh svetovnih proizvajalcev.

Prof. dr. Janez Trontelj je pustil široko sled tudi pri razvoju mikroelektronike v Silicijevi dolini, kjer je vodil skupino razvijalcev iz Slovenije in ZDA ter razvil prvi integrirani telefon na enem čipu v tehnologiji MOS. Skupina je razvila prvi integrirani mikroračunalnik S2000. Razvil je novo metodo za načrtovanje integriranih vezij z analognimi in digitalnimi funkcijami. Knjiga z naslovom Analog digital ASIC design, ki opisuje to metodo, je svetovni prvenec. Posnetek njegovega večurnega predavanja o metodi na Univerzi Stanford v Silicijevi dolini je Ameriški inštitut elektroinženirjev (danes Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike oz. IEEE) tržil predvsem obetavnim mladim inženirjem. Tako je s svojim delom pripomogel k dvigu ugleda Slovenije kot tehnološko napredne države.