O-STA

Najvišja umetniška priznanja Univerze v Ljubljani v roke 20 prejemnic in prejemnikov

Ljubljana, 5. februarja 2021 - Univerza v Ljubljani s priznanji za pomembna umetniška dela umetnicam in umetnikom omogoča enakovreden vstop v akademsko kariero, kot so ga deležne znanstvenice in znanstveniki z doseženim doktoratom znanosti. Priznanja podelimo na posebni slovesnosti, a je tokrat zaradi epidemioloških razmer žal ne bomo mogli izvesti. Tik pred slovenskim kulturnim praznikom zato letošnjih 20 prejemnic in prejemnikov umetniških priznanj predstavljamo na naši spletni strani.

Priznanje za pomembno umetniško delo je ekvivalent znanstvenemu nazivu doktorica oz. doktor znanosti in pogoj za izvolitev v naziv visokošolska učiteljica in visokošolski učitelj za tista habilitacijska področja, pri katerih je tudi v izobraževalnem procesu umetniška ustvarjalnost ključnega pomena. "Univerza si ves čas prizadeva za razvoj umetniškega področja. Pohvalimo se lahko s kar tremi umetniškimi akademijami, umetniška dejavnost pa poteka tudi na drugih članicah, in sicer na Fakulteti za arhitekturo, Biotehniški fakulteti in Naravoslovnotehniški fakulteti," pravi rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. Vsem prejemnicam in prejemnikom iskreno čestita in se jim zahvaljuje za njihov doprinos k razvoju umetnosti na Univerzi in širše.

Med prejemniki letošnjih priznanj je tudi gledališki in filmski igralec Sebastian Cavazza. "Ad augusta per angusta, bi rekli stari Rimljani. Ja, kar petindvajset let je že, odkar zares intenzivno delujem na igralskem področju. 22 let od diplome na AGRFT Univerze v Ljubljani. Več kot 180 različnih vlog in naslovov, ki si jih je težko vse zapomniti. Vseeno pa si upam trditi, da ostajajo zapisani globoko v mojem spominu. Gledališče, radio, film in televizija so neizmerno zaznamovali moje življenje. Kot sta ga zaznamovala tudi moja sinova, ki sta zdaj že oba študenta Univerze v Ljubljani. Univerze, na kateri sem se sam izobraževal," ob prejemu priznanja pravi Cavazza. "Od malih nog sem sinova učil, da človeku lahko vzamejo vse: življenje, ponos, svobodo in imetje. Le znanja nam nihče ne more vzeti. Kako nepredstavljivo se stvari zasučejo v smer, ki je nihče ni pričakoval. Korona. Kuga našega časa. Šolanje na daljavo, omejevanje pri vpisih na univerzo (pa ne tiste vrste omejevanje, ki je vezano na točke, ki se jih nabira v osnovni in srednji šoli)," dodaja. Vsem dijakom in študentom želi, da bi bili čim prej spet deležni normalnega šolanja. "V znanju. V znanju je moč. Moč, ki nam je vsem skupaj prav v teh časih še kako potrebna. Ex cultu robur."

Prejemnik priznanja je tudi režiser Nejc Gazvoda, ki se je med drugim podpisal pod celovečerna filma Izlet in Dvojina. Oba filma sta prepotovala številne mednarodne filmske festivale, kjer sta prejela več vidnih nagrad. V luči aktualnega dogajanja sporoča: "Študiral sem, kar sem želel sam in ne kar je po tabelah potrebovala družba. Vsem prihajajočim generacijam želim, da bi to ostala osnovna človekova pravica."

Umetniška priznanja so podeljena za stvaritve na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti, gledališke in radijske umetnosti, filmske in televizijske umetnosti, slikarstva, kiparstva in grafike, restavratorstva, vizualnih komunikacij, arhitekture, urbanizma in oblikovanja krajine, industrijskega in unikatnega oblikovanja ter videa, fotografije in novih umetniških praks.

Prejemnice in prejemniki priznanj za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani so:

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti:

Vladimir Batista

Maruša Bogataj

Ambrož Čopi

Jan Gričar

Kaja Kapus

Nejc Lavrenčič

Sae Lee

Peter Ugrin

Ivan Žan

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju videa in novih umetniških praks:

Maja Hodošček

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju fotografije:

Peter Giodani

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju vizualnih komunikacij:

Maja Gspan

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju filmske in televizijske umetnosti:

Nejc Gazvoda

Darko Herič

Lev Predan Kowarski

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju gledališke in radijske umetnosti:

Irena Tomažin Zagoričnik

Sebastian Cavazza

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju arhitekture, urbanizma in oblikovanja krajine:

Uroš Rustja

Anja Vidic

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju industrijskega oblikovanja:

Nina Mihovec