O-STA

Slovesnost ob 30. obletnici Višegrajske skupine

Veleposlaniki V4 so ob 30. obletnici Višegrajske skupine slovesno odprli razstavo plakatov v organizaciji Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in Madžarskega kulturnega inštituta. Plakati so bili izbrani na natečaju Ministrstva za zunanje zadeve Republike Poljske in Združenja grafičnih oblikovalcev uporabne umetnosti. Mednarodna žirija je med 700 prijavljenimi deli izbrala 12 izvirnih plakatov, ki na izjemen način prikazujejo dolgoletno sodelovanje držav Višegrajske skupine.

Od odprtju razstave so veleposlaniki Češke - Juraj Chmiel, Madžarske - Andor Ferenc David, Poljske - Krzysztof Olendzki in Slovaške - Peter Zelenak nagovorili občinstvo in predstavili zgodovino, delovanje in pomen V4. Posnetek odprtja razstave je na voljo na socialnih omrežjih veleposlaništev držav Višegrajske skupine.

Razstava bo na ogled do 28. februarja v izložbenih oknih razstavnega prostora Madžarskega kulturnega inštituta v Villi Urbani na Barvarski stezi 8 v Ljubljani in bo dostopna vsem mimoidočim 24 ur na dan. Ob tej priložnosti vi vas radi opozorili tudi na kratke filme o zgodovini in nastanku V4, ki si jih lahko ogledate na velikem ekranu v razstavnem prostoru.

Višegrajska skupina (V4) že več kot 30 let omogoča tesno sodelovanje med štirimi srednjeevropskimi državami: Češko, Slovaško, Madžarsko in Poljsko, ki jih ne povezujejo le sosedstvo, temveč predvsem skupna zgodovina, tradicija, kultura in vrednote. V4 je bila ustanovljena 15. februarja 1991. Do 30. junija 2021 Višegrajski skupini predseduje Poljska, od 1. julija 2021 pa bo vajeti V4 prevzela Madžarska.

Dogodek je organiziran v okviru poljskega predsedovanja Višegrajski skupini. Vljudno vabljeni!

Povezava do posnetka: https://www.youtube.com/watch?v=T9qByzHNP5M&t=4s