O-STA

Okrevanje nemškega gospodarstva zaostaja, a razpoloženje v industriji pozitivno

Spoštovani novinarji in uredniki,

Eno leto po začetku pandemije koronavirusa so poslovne razmere in pričakovanja v nemškem gospodarstvu še daleč od predkrizne ravni. To je pokazala nova raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic (DIHK) med več kot 30.000 nemškimi podjetji po vsej državi. V tekočem letu DIHK pričakuje le 2,8-odstotno gospodarsko rast. Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija) ob tem izpostavlja, da v trenutni situaciji gospodarsko okrevanje ostaja negotovo. "Podjetja bodo za uspešno premagovanje koronske krize še naprej morala dokazovati, da so fleksibilna in prilagodljiva."

Po izračunih DIHK je koronska kriza do zdaj nemški bruto domači proizvod znižala za okoli 190 milijard evrov. V tekočem letu tako DIHK pričakuje le 2,8-odstotno gospodarsko rast. Na splošno 32 odstotkov nemških podjetij trenutno poslovno stanje opisuje kot slabo, 29 odstotkov kot dobro, kar je malce slabša ocena kot jeseni 2020. Tudi prihodnja poslovna pričakovanja so bolj pesimistična: 31 odstotkov vprašanih trenutno pričakuje slabše posle, 22 odstotkov jih pričakuje boljše. Podjetja ocenjujejo, da sta med največjimi poslovnimi tveganji domače in tuje povpraševanje.

Ponovna zaustavitev gospodarstva zaostrila razmere v številnih panogah

Potem ko je prvi "lockdown" lani spomladi že močno izčrpal finančne rezerve številnih podjetij, ponovno zaprtje in omejitve potovanj še poslabšujejo razmere v številnih panogah. Posebej prizadeta so podjetja, ki zaradi epidemije koronavirusa in ukrepov za preprečevane širjenja ne obratujejo. Tako o slabih poslih poroča kar 94 odstotkov posrednikov potovanj, 91 odstotkov ponudnikov nastanitev, 87 odstotkov gostincev, 64 odstotkov ponudnikov osebnih storitev, kot so frizerji ali fitnes studii, ter 41 odstotkov trgovcev na drobno. Skupno sedem odstotkov vseh ponudnikov storitev ocenjuje, da so pred stečajem. V podjetjih, ki jih zaradi popolnega zaprtja niso morala obratovati, je takih še bistveno več.

Razpoloženje v industriji razmeroma pozitivno

V nemški industriji je situacija precej drugačna: industrijska podjetja ostajajo tudi v težkem gospodarskem okolju močna in še naprej proizvajajo ter izvažajo. V nasprotju iz drugih sektorjev več industrijskih podjetij poroča o dobrem poslovnem položaju (31 odstotkov) kot o slabem (25 odstotkov). O gospodarski rasti poročajo predvsem proizvajalci polizdelkov iz kemijske in elektrotehnične industrije. Večjih širitev zmogljivosti, od katere bi profitiralo predvsem strojništvo, sicer ni pričakovati. Na splošno se poslovna in izvozna pričakovanja industrijskih podjetij izboljšujejo in so v povprečju v pozitivnem območju (plus osem oziroma devet točk).

Likvidnostne težave ogrožajo obstoj podjetij in naložbe

S finančnimi izzivi se sooča polovica anketiranih podjetij. Številna poročajo, da bi trenutno finančno stanje lahko ogrozilo njihov obstoj. Na splošno več kot četrtina podjetij poroča o upadu kapitala, vsako peto podjetje pa se spopada z likvidnostnimi težavami. Skrbi o možnostih financiranja pestijo predvsem industrijska podjetja, ker morajo pogosto vnaprej financirati svoje kapitalno intenzivne izdelke in če imajo težave s financiranjem, lahko vlagajo manj. Tako 40 odstotkov proizvajalcev strojnih orodij ter 37 odstotkov proizvajalcev avtomobilskih delov in dodatne opreme že načrtuje zmanjšanje naložb.

Skupno bo moralo 30 odstotkov vseh podjetij zmanjšati svoje naložbe. V vseh sektorjih se finančno stanje podjetij, zlasti malih in srednje velikih, poslabšuje. Po drugi strani pa so podjetja ponovno začela zaposlovati, vendar so vrednosti še vedno negativne (minus devet točk).

Vir: Združenje nemških gospodarskih zbornic - DIHK