O-STA

Tudi naslednji teden testiranja s hitrimi antigenskimi testi

Velenje, 25. februar 2021 - Tudi naslednji teden bodo od ponedeljka, 1. marca, do petka, 5. marca, v Rdeči dvorani potekala testiranja na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi, in sicer v ponedeljek med 7. in 17. uro, od torka do petka pa med 7. in 14. uro. V mesecu februarju so naredili že 6.278 testov, 81 je bilo pozitivnih. Po priporočilih zdravstvene stroke občankam in občanom izvedbo presejalnega testiranja s hitrimi testi priporočamo, saj gre za izjemno pomemben ukrep, ki v času epidemije in visokih tveganj okužbe pomaga zaustavljati širitev virusa in hkrati omogoča omejeno opravljanje določenih dejavnosti. Prav tako po priporočilih stroke svetujemo, da se čim več občank in občanov odloči za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto, saj bomo le tako uspešni pri zaustavitvi virusa in bomo končno lahko spet normalno zaživeli brez mask, razkužil in izolacije. Osebje velenjskega zdravstvenega doma je do sedaj cepilo že celotno prvo starostno skupino - starostniki nad 80 let, ki so se prijavili na cepljenje (prb. 1.000 oseb). Sedaj nadaljujejo s cepljenjem starostnikov med 75 in 79 letom starosti (privaljenih je prb. 800 takšnih oseb).

Testiranje, ki ga izvajajo v Rdeči dvorani Velenje, je brezplačno in prostovoljno, predhodno naročanje ni možno. Zainteresirani občanke in občani naj bodo zdravi in naj imajo s seboj zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Testiranje ni ustrezno za osebe s simptomi na sum okužbe s SARS-CoV-2. Te osebe se morajo na testiranje naročiti preko osebnega zdravnika.

V Zdravstvenem domu Velenje, kamor spadata tudi enoti Šoštanj in Šmartno ob Paki, aktivno izvajajo cepljenje občank in občanov proti covidu-19. Vrstni red cepljenja je bil določen v Nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19. Cepljenje je prostovoljno. Najprej bodo cepljene najbolj rizične skupine: starejši od 60 let in mlajši s pridruženimi boleznimi. Ko bodo cepljeni vsi iz rizičnih skupin, bo Zdravstveni dom Velenje na svoji spletni strani objavil aplikacijo, preko katere se bodo lahko na cepljenje prijavili vsi občanke in občani, ki so mlajši od 60 let in nimajo pridruženih kroničnih bolezni.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje