O-STA

Ekipa GIMVEL iz Gimnazije Velenje sodeluje na zaključnem delu 4. Evropskih statističnih iger

V preteklih dveh mesecih so dijaki tretjega letnika Gimnazije Velenje sodelovali na 4. evropskih statističnih igrah. Ekipo GIMVEL so zastopali Aljaž Sovič, Jernej Šadl in Samo Šket pod mentorstvom profesorja Ivana Jovana.

Za prvi del tekmovanja so morali rešiti tri različne pole z vprašanji na temo statistike. V njihovi kategoriji (3. in 4. letniki) je sodelovalo 143 ekip. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 43 ekip. Na državnem tekmovanju so pripravili raziskovalno nalogo iz danih podatkov z naslovom "Ali je Slovenija res tako čista država?". Raziskovalna naloga temelji na obdelavi in predstavitvi izbranih podatkov na temo okolja. Iskali so povezave med številom prebivalcev, osnovnimi gospodarskimi podatki, nastalimi odpadki ter porabljeno in odpadno vodo v celotni Sloveniji, posameznih statističnih regijah in občinah.

Ekipi gimnazije Velenje se je uspelo uvrstiti med najboljših 10. Od finalistov bosta izbrani dve ekipi za evropsko raven tekmovanja. En izbor bo opravila žirija, drugega javnost z ogledom in glasovanjem na Facebook profilu Statističnega urada republike Slovenije, ki poteka od torka, 16.3.2021, do torka, 23.3.2021.


Aljaž Sovič

dijak ekipe GIMVEL

Gimnazija

Šolsko center Velenje