O-STA

Strokovna izobraževanja za turistične vodnike tudi v epidemiji

Velenje, 29. marec 2021 - Zavod za turizem Šaleške doline nadaljuje z izvajanjem projekta Čarobnost podeželja Šaleške doline, v okviru katerega so povezali več kot 30 partnerjev iz Šaleške doline. Novi programi in produkti pomenijo dodano vrednost območja, dvigujejo kakovost življenja lokalnega prebivalstva in skrbijo za vključenost različnih skupin. V okviru projekta so razvili štiri integralne zelene turistične produkte, oblikovali nov promocijski katalog in zgibanke v 7 jezikih. Posneli so 27 kratkih promocijskih videov, izvedli promocijsko fotografiranje in izdelali 360-stopinjske poglede pri ponudnikih. Vzpostavili so tudi mrežo 30 turistično-informacijskih točk.

Epidemija poleg številnih omejitev omogoča tudi razvoj novih priložnosti za razvoj butičnega in avtentičnega turizma na podeželju. S tem namenom je Zavod za turizem Šaleške doline povabil lokalne turistične vodnike k odkrivanju skritih lepot Šaleške doline in spoznavanju novih zgodb lokalnih ponudnikov. Z vzpostavljeno mrežo ponudnikov na podeželju Šaleške doline in oblikovanimi promocijskimi materiali so že v času trajanja projekta postavili dobre temelje za skupno delo na področju podeželskega turizma, ki ga nadgrajujejo s terenskimi izobraževanji za turistične vodnike.

Četrtke namenjajo izobraževalnim izletom. Skupaj z vodniki, ob upoštevanju vseh priporočil in ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, obiskujejo štiri do pet ponudnikov naenkrat. Vodniki po programu tudi sami pripravljajo vodenja in individualne predstavitve posameznega ponudnika. Po predhodnem dogovoru s ponudnikom se vodnik pripravi na predstavitev, ki poleg osnovnih informacij vključuje tudi anekdote in lokalne legende. Pri pripravi vsebin posebno pozornost namenjajo tudi različnim čutom zaznavanja.

V marcu so prek strokovnih izobraževalnih obiskov spoznavali Okrepčevalnico na Ribiški v Šoštanju, Pivovarno Skubeer Brewing, Vrtnarstvo Imperl, Kmetijo Napotnik in Turizem Apat. Prisluhnili in okusili so vinarsko zgodbo Šmartnega ob Paki ob predstavitvi Vinotoča Primožič, Špančeve zidanice, Kleti Kugler in Mladinskega centra Šmartno ob Paki. V nadaljevanju bodo odkrivali Čebelarstvo Čanč, Štalo Glinšek, Testenine Šili, Kmetijo Karničnik in Ribiški dom Velenje. Podali se bodo tudi k ponudnikom v Vinsko Goro in obiskali Turistično kmetijo Tuševo, Retreat Center Veduno, Vovkov mlin, Muzej starin Blažiš in Domačijo Lamperček. Sledila bo Kmetija Potočnik Poprask, Pivovarna Loko Loko, Glamping Kozman in Lavander Hill. Druženja bodo sklenili z obiskom Kavčnikove domačije, Spominskega obeležja Kajuh, Spominske sobe v Topolšici in domačije Strž. Pri Lončarstvu Bahor se bodo preizkusili v izdelovanju izdelkov iz gline.

Terenska izobraževanja bodo v prihodnosti nadaljevali in nadgrajevali z novimi lokacijami s poudarkom na naravni in kulturni dediščini. Vabimo vas, da spremljate socialna omrežja @VisitSaleska, saj vsak teden predstavijo enega od ponudnikov in v posebni nagradni igri podeljujejo lokalne nagrade.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje