O-STA

Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji 2021

KDAJ: sreda, 21. april 2021 | 10:00 - 13:30

FORMAT: digitalni dogodek, poteka preko spletnega orodja Zoom in se snema. Zoom link za obisk dogodka prejmete z registracijo na dogodek preko linka: https://ahkslo.glueup.com/event/energy-efficiency-awards-2021-35490/

Spoštovani novinarji in uredniki,

pod okriljem Nemškega zveznega ministrstva za gospodarstvo in energijo (BMWi), Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) podeljuje Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji. Projekt se nastal v želji, da bi izpostavil uspešna slovensko-nemška partnerstva, ki so v Sloveniji privedla do večje kakovosti stavb, nižjih stroškov energije in nižjih ravni emisij ogljikovega dioksida. S področja učinkovite rabe energije v stavbah bomo na dogodku predstavili šest inovativnih projektov in jim podelili priznanja, ter izmed njih izbrali zmagovalca.

Nemčija je v svetu vodilna na področju energetske učinkovitosti. Najsodobnejša nemška tehnologija je predstavljena v vseh tržnih segmentih energetske učinkovitosti, vključno z izolacijskimi sistemi, izoliranimi zasteklitvami, ogrevalnimi in hladilnimi tehnologijami, učinkovitimi gospodinjskimi napravami, pametnim merjenjem, energetsko učinkovitimi razsvetljavnimi sistemi, kogeneracijskimi sistemi, ter črpalkami in sistemi s stisnjenim zrakom. Nemška podjetja letno v tej panogi ustvarijo približno 72 milijard ameriških dolarjev prometa.

Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo (BMWi) že od leta 2007 uspešno podpira nemško-slovenska partnerstva prek nemške iniciative za energetske rešitve, tip dogodka, na katerem podeljujemo priznanja, pa se letos izvaja prvič. Tako bomo na dogodku "Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji 2021", bomo nagradili sodobne energetsko-učinkovite tehnologije, katere so, na področju energetsko učinkovitih stavb v Sloveniji, uspešno implementirala nemška podjetja.

Finaliste in nagrajenca je izbrala strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področij sektorjev energetike, gospodarstva, znanosti in medijev:

 • mag. Alenka-Lena Klopčič, direktorica in urednica, Montel Energetika.NET

 • Ana Struna Bregar, izvršna direktorica, Center energetsko učinkovitih rešitev (CER)

 • Borut Hočevar, Okolje in energetika, Časnik Finance

 • mag. Jure Čižman, Institut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost

 • dr. Franc Žlahtič, član Sveta za energetiko pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SE SAZU)


Pred podelitvijo priznanj bo potekala tudi razprava z naslovom 'Energetska učinkovitost iz mikro in makro perspektive v Sloveniji: od gospodinjstev do gospodarstva', v kateri bodo sodelovali člani strokovne žirije.

***


PROGRAM DOGODKA


Moderatorka: mag. Tina Drolc, Managerka področij korporativnega komuniciranja, članov in prireditev

10:00-10:10 Uvodni pozdrav

 • Gertrud Rantzen, Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija)

 • Blaž Košorok, državni sekretar, Ministrstvo za infrastrukturo, Republika Slovenija


10:00-10:15 Uvod v predstavitev šestih finalistov in njihovih projektov

 • mag. Jure Čižman, Institut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost, član strokovne žirije


10:15-10:30 Video predstavitve šestih finalnih projektov energetsko učinkovitih stavb

 1. LUNOS Lüftungstechnik GmbH: Vile na Brodu

 2. K2 Sytems GmbH: Postavitev sončne elektrarne MFE srednja šola Veno Pilon

 3. Viessmann Climate Solutions SE: Centralni energetski sistem na letališču Jožeta Pučnika

 4. Max Weishaupt GmbH: Aparthotel Stare

 5. Knauf Insulation SPRL: Knauf Insulation demonstracijsko-izobraževalni center

 6. Menerga: Nizkoenergetski vrtec Kamnitnik


10:30-11:30 Energetska učinkovitost iz mikro in makro perspektive v Sloveniji: od gospodinjstev do gospodarstva

 • Ana Struna Bregar, izvršna direktorica, Center energetsko učinkovitih rešitev (CER)

 • Borut Hočevar, Okolje in energetika, Časnik Finance

 • mag. Jure Čižman, Institut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost

 • dr. Franc Žlahtič, član Sveta za energetiko pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SE SAZU)

Moderatorka: mag. Alenka-Lena Klopčič, direktorica in urednica, Montel Energetika.NET

11:30-12:30 Podelitev priznanj, naznanitev zmagovalca in zaključni govori

 • Gertrud Rantzen, Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija)

 • Borut Hočevar, Okolje in energetika, Časnik Finance

 • prejemnik nagrade


12:30-13:30 Mreženje (Break-out rooms)

Vljudno vabljeni!

***

O nemški energetski iniciativi "Germany Energy Solutions"

Ko cene energije naraščajo, viri fosilnih goriv pa postajajo vse redkejši, sta tako gospodarska blaginja kot konkurenčnost vedno bolj odvisni od naše sposobnosti uporabe novih virov energije in rešitev za energetsko učinkovitost. To velja za vse države po vsem svetu. Uporaba inovativnih energetskih rešitev ponuja ogromen potencial za varčevanje z energijo na vseh področjih.

Promocija pametnih in trajnostnih energetskih rešitev je v Nemčiji vzpodbudila ustanovitev industrije, ki ponuja nekatere vodilne svetovne tehnologije. Ta panoga zajema več tisoč majhnih in srednje velikih podjetij, specializiranih za razvoj, načrtovanje in proizvodnjo sistemov obnovljivih virov energije, rešitev za energetsko učinkovitost, pametnih omrežij in tehnologij za shranjevanje. Tudi nove energetske tehnologije, kot sta napajanje s plinom in gorivne celice, so osnova za najsodobnejše energetske rešitve.

Prenos energetskega strokovnega znanja, spodbujanje zunanje trgovine in mednarodnega razvojnega sodelovanja so del nemške iniciative za energetsko učinkovite rešitve, ki ponuja:

 • mrežne in poslovne priložnosti tako v Sloveniji kot v Nemčiji;

 • predstavitev referenčnih projektov;

 • izmenjavo znanja in izkušenj.

Pobuda, ki jo koordinira in financira Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo (BMWi), se izvaja v sodelovanju s partnerji, kot so nemške gospodarske zbornice (AHK), Nemška agencija za energijo (dena) in Nemška družba za mednarodno sodelovanje (GIZ).

Več informacij: www.german-energy-solutions.de/en.

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.