O-STA

Intel predstavil nov procesor Pentium 4 s taktom 2 GHz

Na srečanju z novinarji je Intel predstavil novosti iz svojega prodajnega programa. Poleg predstavitve novih procesorjev Intel Pentium 4, v kateri je izstopal procesor Pentium 4 s taktom 2 Ghz, je Intel napovedal prihod novega nižje-cenovnega nabora čipov Intel 845 za sisteme, ki temeljijo na procesorjih Pentium 4.

Družina procesorjev Intel Pentium 4 obsega procesorje s takti 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8 in 1.9 Ghz, od 27. avgusta dalje pa so na voljo tudi najzmogljivejši procesorji Pentium 4 s taktom 2Ghz. S procesorji Pentium 4 je Intel zaoral ledino za razvoj prihodnjih generacij strojne, periferne in programske opreme.

"Procesor Pentium 4 je usmerjen v prihodnost," je dejal František Fait, Intel Techincal Marketing Manager CSEER. "Uporabnikom omogoča, da lahko aplikacije, ki so do sedaj delovale na visoko zmogljivih sistemih, uporabljajo na osebnih računalnikih ter izkoristijo prednosti, ki jih prinašajo hitrejše internetne tehnologije."
Novo Pentium 4 arhitekturo Intel NetBurst Micro-Arhitecture poleg visoko zmogljivih procesorjev iz družine Pentium 4 in 400 Mhz sistemskega vodila odlikuje nova cevovodna tehnologija, ki preko 20 nivojskega cevovoda udejanja visoko hitrost ure. Zmogljivejša je enota za operacije s plavajočo vejico in multimedijo, ki omogoča hitrejšo obdelavo videa, grafike in slik ter znanstvenih kalkulacij. Novi Pentium 4 arhitekturi je dodanih 144 novih ukazov, ki povečujejo zmogljivost sistema za uporabo v širokem krogu tehnologij in aplikacij.

Uporabnikom je trenutno na voljo nabor čipov Intel 850 Chipset. Dvo-kanalne RDRAM spominske bloke, ki jih vsebuje Intel 850 Chipset, dopolnjuje 400 Mhz sistemsko vodilo, ki prenese v sekundi 3.2 GB podatkov. Nabor čipov Intel 850 Chipset je vsebovan na dveh ploščah "ATX" Intel Desktop Board D850V in manjši "Micro-ATX" Intel Desktop Board D850MD.

Intel je napovedal prihod nabora čipov Intel 845 Chipset, ki ga bodo na tržišče poslali v začetku septembra. Nabor čipov Intel 845 Chipset je osnovan na SDRAM pomnilniških blokih, v prvi četrtini prihodnjega leta pa pričakujejo podporo še za DDRAM. Nabor čipov Intel 845 Chipset bo zaradi nižje cene omogočil široko uporabo sistemov, ki temeljijo na procesorjih Pentium 4.

Sistemi, ki temeljijo na procesorju Pentium 4 s taktom 2Ghz omogočajo do 81% hitrejšo obdelavo digitalnih medijev kot računalniki s procesorjem Pentium III s taktom 1Ghz ter več kot 50% večjo produktivnost poslovnih uporabnikov.

Procesorji Pentium 4 prinašajo uporabnikom najbolj zmogljivo PC osnovo za današnje visoko zmogljive aplikacije in prihodnje zahteve internetnih inovacij, hitro izdelavo, obdelavo in dostop do fotografij in videa profesionalne kakovosti ter zmogljivo podporo za 3D grafiko. Na račun bodo gotovo prišli ljubitelji računalniških iger, saj novi procesorji prinašajo kvalitetnejšo in hitrejšo grafiko in zvok.

Poslovnim uporabnikom bodo procesorji Pentium 4 omogočili več-opravilno okolje, v katerem se bodo v ozadju izvajale zahteve kot so preverjanje virusov v realnem času, kodiranje in stiskanje podatkov in sinhronizacijo elektronske pošte. Izkoristili bodo lahko vodilne internetne tehnologije, kot so XML, Flash in JAVA ter upravljali z novimi aplikacijami za elektronsko poslovanje kot so 3D sodelovanje, vizualizacija podatkov in upravljanje z informacijami. Oblikovali bodo lahko intenzivne multimedijske predstavitve in uporabljali napredne finančne, znanstvene in načrtovalne aplikacije.

V Intelu načrtujejo, da bo prodaja procesorjev Pentium 4 v letošnjem letu predstavljala več kot 50 odstotkov celotne prodaje procesorjev.

O podjetju:
Intel je največji svetovni izdelovalec čipov in vodilni proizvajalec računalniških, omrežnih in komunikacijskih izdelkov. Nadaljnje informacije o Intelu so dostopne na spletnih straneh www.intel.com/pressroom.