O-STA

Intel v Sloveniji predstavil procesor Pentium 4 s frekvenco 2,2 GHZ najvipja stopnja zmogljivosti za video in grafično zahtevne aplikacije

Podjetje Intel Corporation je na današnji tiskovni konferenci predstavilo najzmogljivejši procesor z delovno frekvenco 2,2 GHz. Procesor je izdelan s pomočjo Intelovih najbolj naprednih tehnologij in tako predstavlja temelj za nov razred visoko zmogljivih osebnih računalnikov, ti so namenjeni uporabnikom, ki se ukvarjajo s čedalje bolj priljubljenimi grafičnimi in video vsebinami, obenem pa so novi osebni računalniki pripravljeni tudi na najnovejše poslovne aplikacije.

Mejnik 2,2 GHz prihaja na trg, ko ima povprečni uporabnik osebni računalnik s procesorjem z delovno frekvenco 600 Mhz. Tovrstni računalniki so bili dovolj zmogljivi pred štirimi leti, vendar niso pripravljeni na revolucijo, ki so jo povzročili format MP3, video vsebine na spletu, snemanje DVD plošč in igranje večigralskih iger preko interneta.

"Za ljudi postajajo digitalne večpredstavne vsebine del vsakdanjega življenja, tehnologija, ki stoji za procesorji Pentium 4, pa te uporabniške izkušnje še izboljša. Z novimi tehnologijami je sedaj najboljši čas za nadgradnjo, kar pomeni, da bodo uporabniki pridobili najbolj zmogljiv računalnik na svetu. Najnovejše izboljšave na področju izdelave ponujajo najvišjo stopnjo zmogljivosti po zelo ugodni ceni,« je rekel Robert Golubeff, vodja poslovnega razvoja za južno in vzhodno Evropo. Nadaljeval je: "Procesorji Pentium 4 s hitrostjo 2,2 Ghz podjetjem omogočajo, da popolnoma izkoristijo nove in prihajajoče tehnologije, kot je XML, in računalnik uporabijo za uporabo spletnih storitev ter skupinsko delo."

Novosti pri izdelavi procesorjev omogočajo višjo stopnjo zmogljivosti
Novi procesor Pentium 4 je izdelan s pomočjo najbolj napredne 0,13-mikronske proizvodne tehnologije, pri kateri so uporabljene izredno učinkovite bakrene povezave. Z uporabo te tehnologije je lahko Intel povečal količino spomina na procesorju (drugonivojskega predpomnilnika), obenem pa je podjetju uspelo velikost procesorja zmanjšati za več kot 30 odstotkov. Z Intelovo 0,13-mikronsko proizvodno tehnologijo je moč graditi tako majhna vezja, da je mogoče na vsak čip postaviti 55 milijonov tranzistorjev. Da bi dosegli debelino človeškega lasu, bi bilo treba drugo ob drugo zložiti skoraj tisoč teh "žičk".

Intelova 0,13-mikronska proizvodna tehnologija uporablja najmanjše (60 nanometrov) in najhitrejše tranzistorje, uporabljene v proizvodnji. Ti tranzistorji so temelj najzmogljivejših procesorjev v računalniški industriji.

Procesor Pentium 4 s frekvenco 2,2 GHz je najzmogljivejši procesor, namenjen osebnim računalnikom, kar je bilo izmerjeno tudi s preizkusom SPEC CPU* 2000 na sistemu z operacijskim sistemom Microsoft* Windows* XP. Procesor Pentium 4 s frekvenco 2,2 GHz je dosegel najboljši rezultat z operacijskim sistemom Windows XP in je pri meritvah s SPECint*_base2000 dosegel 771 točk. Obenem je procesor Pentium 4 s frekvenco 2,2 GHz pri preizkusu s SPECfp*_base2000 dosegel 766 točk.

Novosti na področju platform Podprt z nabori čipov 845 in 850, Intel sedaj ponuja procesor Pentium 4 v vseh segmentih računalništva, namenjenih tako običajnim kot bolj zahtevnim uporabnikom. Podprte so vse vodilne pomnilniške tehnologije, saj nabor čipov 845 podpira pomnilniške module SDRAM že vse od avgusta 2001, ko so bili predstavljeni, sedaj pa podpira tudi pomnilniške module DDR in tako industriji ponuja zmogljivo rešitev DDR, ki zagotavlja tako zmogljivost kot tudi združljivost z različnimi pomnilniškimi tehnologijami.
Dve novi matični plošči za namizne računalnike, D845PT in D845BG, podpirata nabor čipov in pomnilniške module DDR, na voljo pa sta že od decembra. Januarja je Intel najavil dve novi matični plošči za namizne računalnike (D850MVSE in D845BGSE), ki podpirata do pet USB 2.0 vrat. Povezave z višjo pasovno širino, ki so dostopne z uporabo Hi-Speed USB 2.0, izkoriščajo večjo moč procesorjev Intel Pentium 4. Obe matični plošči bosta predstavljeni še pred Intelovo predstavitvijo naborov čipov z integrirano podporo USB 2.0, ki se bodo v osebnih računalnikih pojavili še letos.

Cene in dostopnost Procesorji Pentium 4 s frekvenco 2,2 GHz in 512 KB drugonivojskega predpomnilnika so že dostopni, njihova cena pri nakupu 1.000 kosov pa je 562 $. Procesor Pentium 4 s hitrostjo 2.0 “A” GHz s 512 KB drugonivojskega predpomnilnika (“A” pomeni, da je procesor izdelan z 0,13-mikronsko tehnologijo) pa je na voljo za 364 $. Intel istočasno svojim distributerjem in proizvajalcem sistemov dostavlja procesorje Intel Pentium 4 s hitrostjo do 2,2 GHz. Cena nabora čipov 845 je pri nakupu 1.000 kosov 39 $.

Intel, največji svetovni izdelovalec čipov, je tudi vodilni proizvajalec računalniških, omrežnih in komunikacijskih izdelkov. Dodatni podatki o Intelu so na voljo na www.intel.com/pressroom.

Intel in procesorji Pentium® 4 sta zaščiteni blagovni znamki podjetja Intel Corporation ali pa povezanih podjetij v ZDA ali drugih državah.

* Ostala imena in blagovne znamke so lahko lastnina drugih podjetij.