O-STA

Revitalizacija Starega Velenja poteka po načrtu

Velenje, 27. maj 2021 - V Starem Velenju aktivnosti za realizacijo projekta CTN Revitalizacija starotrškega jedra potekajo po načrtu. Obnova infrastrukture je zaključena, na zunanjosti stavbe se urejajo še zadnji detajli, cesta skozi Staro Velenje pa že kaže novo podobo, v kateri bo kmalu zasijal tudi trg. Aktivno tečejo tudi priprave na začetek sanacije opornega zidu pod cerkvijo Svete Marije v Starem Velenju, kjer bomo skupaj z župnijo v naslednjih mesecih sanirali celotno območje podpornih zidov, ki s trenutno podobo kazijo izgled Starega Velenja.

Nova stavba ob novem trgu dobiva končno podobo, saj sta streha in fasad že izvedeni, zaključujejo se tudi dela na zastekljenem aneksu. V notranjosti se zaključujejo še zadnji detajli na inštalacijah, polaga se keramika, izvajajo se tudi slikopleskarska dela. Del ceste skozi Stari trg je že tlakovan v novo granitno podobo, na preostalem delu pa je površina pripravljena za polaganje granitnih plošč in kock. Na trgu se zaključuje z obnovo vodov infrastrukture, pričenja pa se s finalno višinsko pripravo tamponske podlage. Izvedena je tudi sadilna jama za novo lipo na trgu. Sadilno jamo sestavljajo posebni inovativni cevni elementi dobavljeni iz Anglije in kakovostna zemljina, kar bo drevesu omogočilo odlične rastne pogoje. Delo, kljub deževnemu vremenu, teče skladno z zastavljenim terminskim planom.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt CTN Revitalizacija starotrškega jedra se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Skupna vrednost operacije znaša 2.928.441,29 evra, Mestna občina Velenje bo prispevala 1.402.953,29 evra, uspeli smo pridobiti 1.220.390,40 evra evropskih sredstev in 305.097,60 evra državnih sredstev.

foto: Roman Bor