O-STA

NAGRADE V OKVIRU SAFE-SI NATEČAJA: ZGODBE O VARNI RABI INTERNETA PODELJENE

Širjenje interneta in uporaba novih tehnologij v Sloveniji še vedno naraščata. Ob tem naraščajo tudi nevarnosti in zloraba teh tehnologij, zlasti za otroke in mladostnike. Zadnje raziskave kažejo na to, da je že več kot 50% slovenskih staršev zaskrbljenih za varnost svojih otrok na internetu. Za varno izkoriščanje možnosti, ki jih ponujata internet in nove tehnologije, je potrebno znanje in zavedanje, ki ščitijo končnega uporabnika pred potencialno škodljivimi vsebinami. Akcijski načrt o Varnejšem internetu (1999-2004), ki ga je leta 1999 sprejela Evropska Komisija, je zagotovil financiranje številnih projektov, kamor spada tudi SAFE-SI. Evropski telekomunikacijski svet je za zaščito pred škodljivimi internetnimi vsebinami že nadgradil program za varnejšo rabo interneta (Safer Internet Programme) z novim programom Varnejši internet plus v višini 45 milijonov evrov.

Fakulteta za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani je v sodelovanju z Arnesom pripravila projekt SAFE-SI, v okviru katerega na različne načine ozavešča javnost o varni uporabi interneta. Celoten projekt je usmerjen predvsem na informiranje, nikakor pa ne na večanje zaskrbljenosti v slovenski javnosti. Med mednarodne aktivnosti v okviru projekta spada tudi natečaj za zgodbo o varni rabi interneta. Natečaj, ki se je uradno pričel 8. februarja 2005, ob svetovnem dnevu Varne rabe interneta, koordinira evropsko INSAFE omrežje, prav tako pa ga podpira tudi Generalni direktorat za informacijsko družbo Evropske komisije. Do konca junija 2005 so imeli slovenski šolarji od 9. do 16. leta čas napisati domišljijsko zgodbo v povezavi s to problematiko. Organizatorji so prejeli 37 zanimivih in kreativnih zgodb. Posebna komisija v sestavi: Andrej Jus, INFOS d.o.o., Jernej Dirnberk, Urad za mladino RS, Zvezdan Martič, Multimedijski center, RTV Slovenija, Lenart Zajc, Društvo pisateljev Slovenije, Alenka Makuc, MIRK, Darja Lavtar, Fakulteta za družbene vede, Andrej Tomšič, Direktorat za informacijsko družbo, Vladka Durjava, Mladinska knjiga in Tomislav Dolenc, ARNES je prispele zgodbe ocenila in izbrala najboljše, slavnostna podelitev nagrad pa je potekala 15.9.2005 v prostorih Fakultete za družbene vede.

Na prireditvi so bile podeljene nagrade avtorjem najboljših zgodb v dveh kategorijah: od 9 do 12 let ter od 13 do 16 let. Nagrajene zgodbe, vsebinsko in oblikovno bogate, kreativne ter barvite, odsevajo dobro razumevanje načinov varne in učinkovite rabe interneta. V vsaki kategoriji so bile podeljene po tri glavne nagrade. Po mnenju komisije je skupni zmagovalec in dobitnik prve nagrade: 3-dnevnega izleta v Pariz postal 12-letni Luka Ivartnik iz OŠ Dob pri Domžalah, ki je pod mentorstvom prof. Marte Keržan ter prof. Sama Zadravca napisal izredno kreativno zgodbo Internetni rop. MICROSOFT bo zmagovalcu in njegovemu spremljevalcu v celoti kril stroške potovanja in nastanitve. V kategoriji od 13 do 16 let pa si je prvo nagrado prenosni računalnik z zgodbo Pajek "pripisal" 15-letni Urban Gregorc, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Nagrade je podeljeval mag. Jože Zrimšek, v.d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo. Nagrado prenosni računalnik pa je v imenu podjetja SINFONIKA d.o.o. podelil g. Igor Pirc, izvršni direktor za splošni sektor.

Vse prispele zgodbe ter imena nagrajencev so dosegljive na spletni strani projekta SAFE-SI: http://www.safe.si.