O-STA

Vabilo iz hribov: turistična sezona na Jezerskem ponuja obetavna izkustva

fotografija k novici
fotografija k novici
fotografija k novici

Jezersko - majhna ledeniška dolina med Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami je resnično pravi raj na Zemlji. Njegove lepote v zadnjih letih prepoznava in odkriva vedno več obiskovalcev in turistov, zato se znotraj destinacije ves čas trudijo, da bi jim ponudili čim več različnih aktivnosti. Zato tudi letos niso stali križem rok. Za poletno sezono, ki je že tik pred vrati, so na Jezerskem pripravili številne novosti. Prepričani so, da bo vsak, ki bo letos obiskali to prelepo alpsko dolinico, lahko našel nekaj zase in obisk Jezerskega za vedno ohranil v svojem srcu.

Pestro poletno dogajanje

Tudi za letošnjo poletno sezono so pripravili Jezersko štorijo, etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje, ki bo letos še bolj pestro, avtentično in inovativno. Kot pojasnjujejo na TIC-u, so dogodki zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika. Ime Jezerska štorija sicer izhaja iz knjige Andreja Karničarja, dolgoletnega oskrbnika Češke koče, z imenom "Jezerske štorije", v kateri je Karničar zbral zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu. Predstavniki TIC-a Jezersko še dodajajo, da je vsebina letošnje Jezerske Štorije res unikatna, saj se bodo obiskovalci lahko za en dan spremenili v pastirje in odnesli sol ovcam v planino, lahko bodo uživali v zdravilnih energijah gozda, si sami izdelali unikaten spominek iz ovčje volne ali pa raziskovali skrite kotičke Jezerskega z vodnikom.

Na Jezerskem ponoven razcvet kolesarske ponudbe

V letošnjem letu je na veliko veselje gorskih kolesarjev ponovno zaživela tudi Jezerska kolesarska pot, ki bo skupaj s prvo etapo turno kolesarske poti Trans Karavanke poskrbela za nasmešek prav vsakega gorskega kolesarja.

Če je kolesarska povezava s Tržičem pod Karavankami striktno gorsko kolesarska zgodba, je Jezerska kolesarska pot pa po drugi strani primerna tudi za cestna, treking in e-kolesa, saj gre za kombinacijo gozdnih prometnic in krajše odseke asfalta v skupni dolžini kar 50 km. Prva krožna trasa nas vodi v dolino Ravenske Kočne in je položnejša od ostalih dveh tras ter tako idealna za rekreativce in najmlajše. Najdaljšo traso najdemo v idilični dolini Komatevra ob reki Kokri, a je trenutno zaradi podora prevozna le v eno smer. Tretja trasa pa nas popelje vse do mejnega prehoda Jezerski vrh ter naprej do zapuščene Ankove karavle, od koder se nam odprejo čudoviti razgledi na celotno Jezersko dolino. V Turistično informacijske centru Jezersko si bodo obiskovalci lahko izposodili nova gorska in treking kolesa, cestni kolesarji pa se lahko prijavite v 1. Jezerski kolesarski izziv, ki ga organizira podjetja Park Jezersko, ki sicer na Jezerskem skrbi predvsem za pestro dogajanje v času zimske sezone.

Inovativen koncept gozdnega doživljajskega turizma pomembna obogatitev turistične ponudbe

Še ena novost te sezone so tudi inovativna gozdna doživetja s trajnostno noto, ki bodo pod blagovno znamko Exploring Forest zaživela v začetku julija. Za projektom stojita Andreja Košir in Matjaž Skubic, par, ki do neokrnjene narave Jezerskega goji prav posebno spoštljiv odnos. Na Andrejo in Matjaža, ki sta si na Jezerskem pred skoraj šestimi leti ustvarila dom, so poleg mogočnih vršacev prav poseben vtis naredili tudi prostrani gozdovi. Svojo ljubezen do gozda kot edinstvenega naravnega prostora sta želela približati ljudem in jim pokazati, da je gozd veliko več kot le prostor, kamor se navadni smrtniki navadno odpravimo po gobe ali druge gozdne sadeže, gospodarstvo pa ga izkorišča za sečnjo.

"Dejstvo je, da se, ko smo v naravi, takoj počutimo bolje. Prav tako drži kot pribito, da pomanjkanje stika z naravo ne vodi le do slabšega počutja in razpoloženja, ampak lahko resno vpliva na naše zdravstveno stanje. To zavedanje je še toliko bolj pomembno v sodobnem času, ko s(m)o številni ljudje prezaposleni, preobremenjeni in dobesedno odvisni od elektronskih naprav, posledično pa popolnoma odtujeni od narave. Zato so trenutki, ki jih posameznik preživi v naravi, odklopljen od elektronskih naprav, ključnega pomena za vzdrževanje njegovega zdravja in dobrega počutja. S konceptom gozdnih doživetij zato želiva ljudi spodbuditi, da v naravi preživijo več časa, najin namen pa je med drugim širšo javnost izobraževati tudi o izjemnem potencialu gozda na področju zdravja in dobrega počutja. In Jezersko, kjer ne rečemo zaman, da je narava najlepša, je idealno okolje za tovrstne aktivnosti," pove Andreja Košir. Kot še doda, ju je z možem pri snovanju koncepta butičnih gozdnih doživetij vodil moto "Manj je bolje", kar v praksi pomeni, da v gozdu ni bil narejen noben fizični poseg.

Pester nabor butičnih doživetij za vse, ki si želijo gozd doživeti drugače

Andreja Košir pojasni, da bodo pod blagovno znamko Exploring Forest, kot sta jo poimenovala, letos zaživela tri doživetja: "Obiskovalcem Jezerskega bomo ponudili izkušnjo gozdne kopeli, s pomočjo katere se bodo ti lahko dobesedno "okopali" v zdravilnih energijah gozda ter iz njega odšli mirnejši in bolj povezani s sabo. Prisotno preživljanje časa v gozdu namreč blagodejno dene tako našemu telesu kot duši. O pozitivnih učinkih gozdnega kopeljenja je na voljo tudi vedno več izsledkov različnih raziskav, ki so med drugim pokazale, da gozdna kopel pozitivno vpliva na obvladovanje anksioznosti, depresije, motenj razpoloženja, izgorelosti in stresa kot posledice življenjskega sloga, pa pomaga pa tudi pri krepitvi splošne imunosti."

Kot nadaljuje soustanoviteljica blagovne znamke Exploring Forest, bo v gozdu deloval tudi čisto pravi gozdni joga studio, v katerem bodo obiskovalci to starodavno prakso doživeli na popolnoma drugačen način. "Ko jogo izvajamo zunaj, na svežem zraku, se vsi njeni pozitivni učinki le še dodatno izrazijo. Nobenih zadušljivih dvoran, le čisti gorski zrak in čarobno gozdno okolje. Je lahko še kaj boljšega kot to?" v smehu doda Andreja Košir.

Kot tretje doživetje pa bosta Andreja Košir in Matjaž Skubic obiskovalcem ponudila izkušnjo poslušanja zvokov gozda. Matjaž Skubic pojasnjuje, da je gozd, če se ustavimo in mu resnično prisluhnemo, še kako živ. "Zares je fascinantno, kako se gozd spreminja in dneva v dan, iz ure v uro. Iz lastnih izkušenj lahko povem, kako pomirjujoče in sproščujoče je poslušanje naravnih zvokov. Mislim, da je v sodobnem svetu, ko smo večinoma obdani z nenaravnimi zvoki, to krasna izkušnja in pravi balzam za dušo," pove Matjaž Skubic. Kot še pojasni, bodo obiskovalci pri tej izkušnji rokovali s posebno snemalno opremo, vse zvoke, ki jih bodo "ulovili" v gozdu, pa bodo po koncu izkušnje dobili tudi v dar na USB ključku. Tako bodo izkušnjo v udobju svojega doma lahko podoživljali znova in znova.

Vsa doživetja bodo potekala v zelo majhnih skupinah, saj se želita Andreja in Matjaž vsakemu obiskovalcu zares posvetiti in mu omogočiti izkušnjo na najvišji ravni.