O-STA

Mladinski svet Slovenije poziva mlade k odločitvi glede cepljenja!

Ob širjenju delta različice koronavirusa Mladinski svet mlade poziva k hitrejšemu odločanju glede cepljenja. Mladi, ki še niso odločeni glede cepljenja, naj se aktivneje lotijo preverjanja verodostojnih virov in sprejmejo odločitev glede cepljenja.

Opažamo, da veliko mladih še ni odločenih in zaradi trenutno boljše epidemiološke slike ali preprostega pragmatizma odlaša s svojo odločitvijo. Glede na to, da sta bili po svetu cepljeni že dve milijardi ljudi, v evropskem prostoru pa je cepljenega z enim odmerkom že več kot 70% odraslega prebivalstva, menimo, da na podlagi verodostojnih podatkov in raziskav, mladim ni potrebno odločitve prelagati na nedoločen čas v prihodnosti.

Stroka je dosegla konsenz, da je cepljenje edina varna pot iz epidemije, poleg tega imamo cepiv dovolj in med njimi lahko izbiramo. Mladim se kljub temu pojavlja veliko vprašanj, kot so: "Zakaj bi se sploh cepili?", "Ali cepivo sploh deluje proti delta različici?", "Kakšne so posledice cepljenja?", "Komu verjeti?", "Zakaj bi se cepil, če pa je kljub temu možnost, da zbolim?". Zaradi podobnih vprašanj odločitev prelagajo.

Med drugim smo za izjavo prosili tudi dr. Maria Fafangla, vodjo Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki je poudaril, da imamo takšnega načina življenja, kot smo ga bili deležni lansko leto, vsi polno kapo in da je tega dovolj.


Epidemiolog, dr. Mario Fafangel: "V poplavi informacij se človek pravzaprav res težko odloči, kateri informaciji naj v resnici verjame. Kot zdravnik vedno zaupam preverjenim in strokovno podprtim informacijam. Če odgovora na svoje vprašanje ne najdete na strani spletne strani cepimose.si, vprašanje naslovite na osebnega zdravnika, zdravstveni dom, bolnišnico, Nacionalni inštitut za javno zdravje ali na Ministrstvo za zdravje, kjer boste dobili pravilne in predvsem verodostojne informacije. Če sem cepljen, sicer ne morem povsem izključiti možnosti, da se ne okužim, jo pa drastično zmanjšam. Če sem cepljen, sem veliko bolj zaščiten in s tem ščitim tudi tiste, ki jih imam najraje. Če sem cepljen, poskrbim, da je nekdo, ki se ne sme cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, čim bolj varen in ga ne spravljam v nepotrebno stisko. In nenazadnje, če sem cepljen, ne bom ostal pred zaprtimi vrati mojega najljubšega lokala, si ogledoval posnetkov koncertov na televiziji in mahal prijatelju v pozdrav prek komunikacijskih platform.

Odločitev, ali bo zavihal rokav ali ne, je stvar vsakega posameznika in je povsem svobodna. Zavedanje ob tem pa nam nalaga, da nosimo tudi posledice odločitve, ki smo jo sprejeli. Za nas in za našo skupnost. Nobena oseba ni otok. Tako se kot posamezniki in družba premikamo naprej."



Za več informacij smo vam na voljo na info@mss.si ali na 040 783 693 (Jaka Trilar).

Mladinski svet Slovenije


--