O-STA

47° Celzija v senci

Razstava plakatov

TAM-TAMova plakatna galerija Figovec

10. 9. - 30. 9. 2021

V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec bo med 10. in 30. septembrom 2021 na ogled razstava plakatov 47° Celzija v senci. Predstavljenih bo 30 plakatov na temo podnebnih sprememb, ki so jih oblikovali avtorji in avtorice z različnih koncev sveta.

Uničujoči orkani, suše, požari in poplave postajajo del našega vsakdana. Za podnebne spremembe in globalno segrevanje je kriv naš ustaljeni, prevladujoči način življenja. Razstava skozi plakatno umetnost javnosti podaja signal, da se proces globalnega ogrevanja ne bo ustavil brez radikalnih sprememb v vrednotah globalne družbe. 30 oblikovalsko dovršenih plakatov na ustvarjalen in izviren način glasno izpostavlja najpomembnejšo globalno temo sveta v 21. stoletju, podnebno krizo. Zbirka plakatov je izšla že leta 2009, ko se razsežnost problema javnosti še ni zdela tako pereča. V vmesnem času se situacija žal ni bistveno izboljšala, nasprotno, podnebje postaja še bolj neprijazno, navkljub obljubam Pariškega sporazuma pa dovolj korenitih sprememb nismo dosegli niti na politični in zakonodajni ravni.

V Sloveniji imamo sicer kar nekaj organizacij, ki opozarjajo na omenjeno problematiko. "Če ne želimo klavrne prihodnosti bivanja na tem planetu, moramo okoljsko krizo, največji izziv naše generacije, vzeti skrajno resno in primerno ukrepati. Pri tem imata oblikovanje in umetnost nezanemarljivo družbeno vlogo pri nagovarjanju množic, ustvarjanju javnega diskurza in trendov. Oblikovanje je tudi nepogrešljiv del najprej snovanja izdelkov in nato propagandnega stroja za pospeševanje njihove prodaje, kar da oblikovalcu redko priložnost otipljivega vpliva. Umetnost na drugi strani pa si lahko privošči biti kritična in glasna, ali pa raziskovati rešitve za nastalo situacijo, pri čemer je lahko v svojih metodah bolj eksperimentalna in radikalna od znanosti." je o tematiki zapisal intermedijski umetnik in fotograf Nejc Trampuž, ki je del ekipe Mladi za podnebno pravičnost, enega izmed bolj vidnih gibanj na tem področju. Družbeno, tehnološko in okoljsko kritiko tudi sam pogosto predstavlja v obliki interaktivnih instalacij in kolažev.

Razstavo sta pripravila TAM-TAM Inštitut in Fundacija Brumen. Izbrani plakati so del zbirke Festivala plakata Ljubljana 2009, ki ga je organizirala Fundacija Brumen pod umetniškim vodstvom Radovana Jenka. Vsi takrat prijavljeni plakati so združeni v dveh knjižnih zbirkah: Poster festival Ljubljana '09: Mojstrovine/ Masterpieces in Katalog Poster festival Ljubljana '09: Tekmovanje - Competition. Zbirki sta še vedno v prodaji. Več informacij najdete na https://www.brumen.org/publikacije#pfl.

Seznam avtorjev razstavljenih plakatov:

Norito Shinmura, Japonska

Annik Troxler, Švica

Andrew Lewis, Kanada
Fang Chen, ZDA

Zarja Menart, Slovenija
Lin Horg-Jer, Tajvan

Niklaus Troxler, Švica
Gaja Mežnarič Osole, Slovenija
Henry Steiner, Kitajska

U.G.SATO, Japonska

Andreja Goetz, Slovenija
Hilppa Hyrkäs, Finska
Ana Baraga, Slovenija
Anja Šlibar, Slovenija

Romana Radakovič, Hrvaška
Hana Stupica, Slovenija

Primož Zorko, Slovenija
Luka Mancini, Slovenija

Miha Kosmač, Slovenija

Miha Erjavec, Slovenija

Aljaž Vindiš, Slovenija

Andreja Goetz, Slovenija
Filip Burburan, Hrvaška
Tomek Głowacki, Poljska
Laura Dal Maso, Mauro De Toffol, Italija

Martina Hribar, Slovenija

Mathilde Fallot, Francija

Radovan Jenko, Slovenija

Soorganizacija razstave: TAM-TAM Inštitut in Fundacija Brumen

Razstavišče omogoča: Mestna občina Ljubljana

TAM-TAMova plakatna galerija Figovec se razprostira nasproti Metalke, ob Argentinskem parku v Ljubljani. Galerija na prostem je namenjena prikazovanju in spodbujanju plakatne umetnosti. Odprta je 24 ur na dan, srečuje pa se tudi z naključnim negalerijskim občinstvom, ker je postavljena v javni prostor in namenjena širšemu občinstvu. Vsak mesec gosti novo razstavo.

TAM-TAM Inštitut, zavod za vizualno kulturo, nadaljuje aktivnosti družbe TAM-TAM, ki že 30 let razvija področje plakata kot komunikacijskega sredstva v javnem prostoru. Inštitut spodbuja ustvarjalnost in presežke pri oblikovanju plakatne umetnosti, s številnimi dejavnostmi in pobudami nacionalnega pomena pa želi postati referenčna točka za vse posameznike, institucije in dogodke, ki se ukvarjajo s plakati.

Fundacija Brumen je nevladna organizacija v javnem interesu, ki se zavzema za promocijo kakovostnega oblikovanja, obenem pa širšo javnost opozarja, da je oblikovanje vse okrog nas in ključno vpliva na kakovost bivanja. Od leta 2003 organizira bienale slovenskega oblikovanja Brumen, kjer z najvišjimi nacionalnimi strokovnimi odličji nagrajuje slovenske oblikovalce, kakovostna vidna sporočila ter naročnike, ki v oblikovanju vidijo pomembno konkurenčno prednost: jubilejni 10. se bo odvil spomladi 2022.