O-STA

Zasedenost izvajalcev gradbenih del (podatki MojMojster)

MojMojster je raziskal mite in resnice o zasedenosti in cenah izvajalcev v času pandemije, ki se širijo hitreje od koronavirusa.

Pri MojMojster ugotavljajo, da je pandemija vsekakor vpliva na potek, ceno in terminske plane izvajalcev gradbenih del. Zaradi podhranjenost gradbenega sektorja glede na velik razcvet nepremičninske trga so gradbeni izvajalci že tako bili precej zasedeni, s pandemijo pa se je njihova zasedenost še povečala. Pri investicijskih delih so izvajalci zasedeni v povprečju 2 - 6 mesecev vnaprej. Temu je tako zato, ker se je preteklo jesen in zimo zaradi pandemije ponovno ustavilo mnogo projektov, prav tako so bili precej daljši dobavni roki materiala. Zasebne investicije pa je bilo nekaj časa celo prepovedano izvajati, zato se je mnogo projektov zamaknilo na pomlad in poletje. Pri tem velja poudariti, da so precej zasedeni praktično vsi izvajalci, toliko bolj pa tisti, katerih storitve so izrazito sezonsko opredeljene, npr. montažerji klimatskih naprav so pomladi in poleti zasedeni neprestano, medtem ko se jim datumi jeseni in pozimi sprostijo. Trenutno so zaradi sezone najbolj zasedeni še izvajalci zunanjih ureditev, fasaderji in krovci.

Nadalje pri MojMojster ugotavljajo, da so izvajalci cene svojega dela sicer ohranili in jih vzdržujejo, a da so se cena celotne storitve zaradi rekordnega naraščanja cen materialov močno podražile. Cena lesa in jekla je med pandemijo zrasla za več kot 100%, posledično se je zaradi dviga cen jekla podražil tudi armiran beton, v povprečju pa so cene materialov narasle od 10 - 40%. Skladno s tem so izvajalci gradbenih del ceno svoje storitve dvignili za cca. 30%!

Spremenil pa se je tudi odnos med izvajalci in strankami, pandemija pa je svoje posledice pustila tudi na organizaciji dela, ki ga izvajalci sedaj planirajo bolj striktno in več mesecev vnaprej. Tako naročniki kot izvajalci pa so bolj razumevajoči, potrpežljivi in prilagodljivi.

Več odgovorov na vprašanja glede zasedenosti in cen izvajalcev lahko preberete v poročilu raziskave: Statistika: Zasedenost izvajalcev gradbenih del (podatki MojMojster)

Kontakt:
MojMojster by Daibau
DAIBAU International, d.o.o.
Grega Pauko
grega@mojmojster.net
T: 00386 40 145 800
https://www.mojmojster.net/
https://www.daibau.at/