O-STA

Predstavniki gospodarstva, države in EU o zelenem dogovoru

"Zeleni dogovor prinaša veliko priložnosti za industrijo, vendar le, če se pravilno izvaja."

Četrtek, 16. september 2021, 15:00 - 18:00

Račji otok, Kogresni center Brdo pri Kranju

Brdo pri Kranju, Predoslje 39, 4000 Kranj

Spoštovani novinarji in uredniki,

Da bi Evropa do leta 2050 dosegla ambiciozen cilj podnebne nevtralnosti, bo potrebno sprejeti niz novih rešitev in pristopov. Številna podjetja se soočajo z zahtevno nalogo, kako spremeniti svojo poslovno strategijo in le-to uskladiti z usmeritvami Evropske komisije za doseganje ciljev zelenega dogovora.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica zato organizira dogodek "Green Deal Meetup", ki odpira aktivno diskusijo o izzivih, inovativnih rešitvah in novih perspektivah, ki se nam ponujajo na poti k podnebni nevtralnosti. Dogodek bo združeval navdihujočo okroglo mizo z uglednimi predstavniki politike in gospodarstva ter mreženje ob pogostitvi na idiličnem Račjem otoku Kongresnega centra Brdo.

"BASF podpira cilj evropskega zelenega dogovora in ambicije za podnebno nevtralnost do leta 2050, v povezavi z močno industrijsko politiko. Zeleni dogovor prinaša veliko priložnosti za industrijo, vendar le, če se pravilno izvaja. Ključ za uspešen in učinkovit zeleni prehod omogoča, da se bodo odprla vrata v bolj zeleno in trajnostno gospodarstvo.

Zeleni dogovor je gonilo naše rasti, saj predstavlja priložnosti za prispevanje naših izdelkov k trajnosti, hkrati pa tudi izzive, ki bodo vplivali na nekatere naše postopke in izdelke. Delamo na naprednih tehnologijah, ki so v celoti usklajene s cilji zelenega dogovora kot sta zmanjševanje toplogrednih in povečanje cirkulacije (prek naših sistemov Carbon Management in ChemCycling)."

Simon Franko, direktor BASF Slovenija d.o.o.; BASF Croatia d.o.o; BASF Srbija d.o.o.

"Gre za zelo obsežen paket, ki bo prinesel spremembe za vse sektorje, tudi sektor stavb. V sklopu paketa se omenja, da bo zaradi nezadostnega zmanjševanja emisij na področju stavb vzpostavljen nov ločen sistem trgovanja z emisijami, vendar še ne vemo kaj konkretno to za nas pomeni. Pričakujemo pa, da se bodo zaostrile tudi zahteve po energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. V Lumarju želimo, da je nov paket podnebnih in energetskih zakonov učinkovit, vendar apeliramo na odločevalce, da je ob tem potrebno zagotoviti varno regulatorno okolje za podjetja, uskladiti fiskalne vzvode v podporo neto ničelnemu prehodu, razviti in zagotoviti učinkovito strategijo za zagotavljanje konkurenčnosti obstoječe in prihajajoče industrije ter podpirati povpraševanje in ponudbo podnebno nevtralnih produktov in storitev.

Marko Lukić, direktor Lumar d.o.o.

***

PROGRAM

15:00-16:00

Pozdravni nagovori

 • Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice
 • Eva-Ricarda Willems, namestnica veleposlanice Zvezne republike Nemčije v Sloveniji

Okrogla miza "Towards a sustainable EU economy: How will the EU Green Deal impact companies in Slovenia?" (*diskusija bo potekala v angleškem jeziku)

Gostje okrogle mize:Zahvaljujemo se našim premium partnerjem: / Wir danken unseren Premiumpartnern:


 • dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji
 • dr. Martin Batič, vodja Sektorja za podnebne spremembe in biotehnologijo, Ministrstvo za okolje in prostor RS
 • Simon Franko, direktor BASF Slovenija d.o.o.; BASF Croatia d.o.o; BASF Srbija d.o.o.
 • Marko Lukić, direktor Lumar d.o.o.
 • Peter Čas, direktor Steklarna Hrastnik d.o.o.
 • dr. Robert Agnič, direktor Plastika Skaza d.o.o.

Moderator: Borut Hočevar, novinar, Časnik Finance d.o.o.

Teme:

 • vpliv zelenega dogovora na gospodarstvo in podjetja v Sloveniji
 • izzivi, priložnosti in primeri dobrih praks
 • smernice za zeleni prehod in trajnostni razvoj podjetij.

16:00-18:00 MREŽENJE

***

Vljudno vabljeni!

Udeležba na dogodku je možna le z akreditacjo. Za udeležbo na srečanju je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT in predložitev ustreznih dokazil.

Za akreditacije, intervjuje, izjave, prijazno prosim za predhodno najavo na:

Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.

Lep pozdrav / Mit freundlichen Grüßen,

i.A. Tina Drolc, M.Sc., MBA

Vodja korporativnega komuniciranja in prireditev/

Leiterin Corporate Communikation und Events

E: tina.drolc@ahkslo.si

T: +386 1 252 88 64

M: +386 30 451 888

F: +386 1 252 88 69

slowenien.ahk.de

Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana, Slovenija