O-STA

Zvezi EUTOPIA so se pridružile še tri ugledne evropske univerze

Šestim dosedanjim članicam zveze EUTOPIA, med katerimi je tudi Univerza v Ljubljani, so se pridružile še Università Ca'Foscari Venezia (Italija), Technische Universität Dresden (Nemčija) in Universidade NOVA de Lisboa (Portugalska). Širitev je odraz želje po še bolj mednarodni in medkulturni zvezi EUTOPIA, ki bo nudila še več priložnosti študentkam, študentom, raziskovalkam, raziskovalcem, učiteljicam, učiteljem in strokovnim sodelavkam, sodelavcem znotraj EUTOPIE.

Zvezo EUTOPIA odslej sestavlja devet članic: Univerza v Ljubljani, Vrije Universiteit Brussel (Slovenija), CY Cergy Paris Université (Francija), Göteborgs universitet (Švedska), Universitat Pompeu Fabra (Španija), University of Warwick (Združeno kraljestvo), Università Ca'Foscari Venezia (Italija), Technische Universität Dresden (Nemčija) in Universidade NOVA de Lisboa (Portugalska).

EUTOPIA so osredotočene na študentke, študente, pri čemer presega nacionalne in izobraževalne meje pri razvijanju inovativnih pedagoških modelov ter prispeva k pretoku ljudi in idej. Njene glavne vrednote so: integriteta, akademska svoboda, izmenjava znanja z družbo in odprtost do mednarodne skupnosti. Vsaka od treh univerz, ki so se pridružile zvezi EUTOPIA, bo še okrepila poslanstvo zveze.

Univerza Ca' Foscari v Benetkah, ustanovljena leta 1868 kot prva poslovna šola v Italiji, je večdisciplinarna institucija, ki ponuja pestro izbiro študijskih programov na področju ekonomije in menedžmenta, sodobnih jezikov, humanistike in znanosti. Danes se ukvarja tudi z novimi področji raziskav, pri čemer se osredotoča na podnebne spremembe, digitalno in javno humanistiko, okoljsko humanistiko, digitalno preobrazbo ter družbene inovacije in nanoznanost. Univerza Ca' Foscari je trenutno četrta v Evropi po številu privabljenih evropskih štipendistov Marie Curie, v zadnjih štirih letih pa je bila vedno uvrščena med deset najboljših. Na razvrstitveni lestvici po predmetih QS World University Rankings by Subject je napredovala po zaslugi odličnih rezultatov na področju klasičnih študij (med 50 najboljših na svetu), sodobnih jezikov (59.), zgodovine (med 150 najboljših univerz na svetu), jezikoslovja (med 200 najboljših), ekonomije in ekonometrike (200.) ter geografije (med 200 najboljših). Rektorica univerze Tiziana Lippiello je glede pridružitve zvezi EUTOPIA povedala: "Veselimo se sodelovanja, usmerjenega v raziskave, internacionalizacijo in študentsko mobilnost ter inovativne dejavnosti. Izzivi zveze EUTOPIA so bili vedno tudi izzivi Univerze Ca' Foscari'. Prepričana sem, da lahko le izmenjava znanja, partnerstvo in sodelovanje med akademiki resnično prispeva k spoprijemanju z globalnimi izzivi našega časa, ki segajo od okoljskih vprašanj do družbene in ekonomske neenakosti, od vpliva tehnologije in digitalizacije do upravljanja inovacij. Na Univerzi Ca' Foscari trdno verjamemo v cilje in poslanstvo tega projekta ter smo pripravljeni prispevati k njegovemu razvoju."

Technische Universität Dresden (TUD) je ena največjih tehniških univerz v Nemčiji in ena vodilnih ter najbolj dinamičnih univerz na svetu. Kot vsestranska univerza s 17 fakultetami na petih šolah ponuja pestro izbiro 124 stopenjskih programov in pokriva številna raziskovalna področja. Raziskave na tej univerzi potekajo zlasti na področju zdravstvenih ved, biomedicine in bioinženiringa, informacijske tehnologije ter mikro- in nanoelektronike, pametnih materialov in struktur, energije, mobilnosti in okolja ter kulture in družbenih sprememb. Prof. Ursula M. Staudinger, rektorica univerze, vidi v zvezi EOTOPIA izjemen potencial: "Z vključitvijo v zvezo širimo svoje možnosti, da oblikujemo evropski izobraževalni prostor ter skupne evropske in medinstitucionalne izobraževalne projekte ter prispevamo k evropeizaciji izobraževalnih programov. Poleg tega nam vključitev prinaša izjemno mobilnost študentov, predavateljev, raziskovalcev in osebja po vsej Evropi ter širitev programov financiranja podoktorskega študija, skupne prijave z našimi partnerji iz zveze EUTOPIA pa zagotavljajo prednosti pri konkuriranju za evropska sredstva za financiranje raziskav. V okviru zveze EUTOPIA želimo uporabiti inovativno moč znanosti, s katero bomo obvladali velike izzive 21. stoletja, kot je podnebna kriza."

Leta 1973 ustanovljena Univerza NOVA v Lizboni kot ponosna evropska univerza podpira evropske vrednote demokracije, spoštovanja človekovih pravic, svobode, strpnosti in številne druge vrednote. Njene glavne značilnosti so poudarek na trajnosti, večdisciplinarnosti in inovacijah. Področja, s katerimi se ukvarja, segajo od medicine do ekonomije, družbenih ved in humanistike. NOVA je trenutno na 14. mestu med mladimi evropskimi univerzami, ustanovljenimi pred manj kot 50 leti, ter je daleč pred drugimi na nacionalni ravni (na rangirni lestvici Times Higher Education World University Rankings - Young), njeno vodilo pa je postati globalna in civilna univerza. Prof. João Sáàgua, rektor univerze, je o širitvi zveze EUTOPIA povedal: "Vključitev v zvezo nam prinaša izjemne priložnosti za sodelovanje z evropskimi partnerji pri razvoju našega poslanstva, da postanemo globalna in civilna univerza. Za NOVO to pomeni, da bo na študente osredotočena institucija z visokim mednarodnim profilom, ki služi družbi z znanjem ter se inovativno in učinkovito spoprijema z današnjimi globalnimi in lokalnimi izzivi. Pričakujemo, da bomo partnerjem med drugim odprli nove poti za sodelovanje ne le v okviru EU, temveč tudi v portugalsko govorečih državah, s katerimi ima NOVA dolgoletne odnose."

EUTOPIA, ki deluje kot mednarodno vozlišče za izmenjavo znanja in kultur, z veseljem sporoča, da je začela sodelovati tudi z naslednjimi štirimi univerzami zunaj Evrope: Université Internationale de Rabat (Maroko), Kyungpook National University (Južna Koreja), Monash University (Avstralija) in Stellenbosch University (Južnoafriška republika). Ta širša in bolj raznolika mreža partnerstev nam bo omogočila boljše spoprijemanje z globalnimi izzivi.

* * *

Zveza EUTOPIA je povezana in vključevalna skupnost podobno mislečih univerz. S sodelovanjem na področju raziskav, učenjem, ki temelji na izzivih in ki v ospredje postavlja pedagoško odličnost, večjo mobilnostjo študentov in učiteljev ter skupnimi inovacijami se želi EUTOPIA spoprijeti z lokalnimi in globalnimi izzivi, kar vodi k novemu modelu visokošolskega izobraževanja v Evropi. Junija 2019 je bila zveza EUTOPIA v okviru razpisa Evropske komisije za oblikovanje Evropske univerze izbrana kot ena od prvih 17 zmagovalnih zvez.