O-STA

Še 200 voznikov na ponovni izpit, uspešna petina

Neupoštevanje omejitve hitrosti (še vedno) najpogostejša napaka voznikov v Sloveniji

Letošnja, že tretja sezona akcije Ponovno na izpitno vožnjo, je skoraj 200 voznikom v šestih regijah ponudila možnost, da osvežijo svoje vozniške sposobnosti. Pri odpravi zatečenih vozniških napak in osvajanju novih situacij v prometu so voznikom pomagali učitelji vožnje AMZS, vozniški izpit pa bi na koncu opravila približno petina vseh udeležencev. Najbolje so se odrezali vozniki v Krškem in Murski Soboti, največja težava večine pa je bila podobna - prevelika hitrost, neupoštevanje znaka Ustavi ter nepravilno razvrščanje v križiščih in krožiščih pred uvozom v križišče.

Konec letošnjega avgusta in v začetku septembra so v Ljubljani, Krškem, Trbovljah, Postojni, Murski Soboti in Novi Gorici pod okriljem Zavarovalnice Triglav izvedli akcijo Ponovno na izpitno vožnjo. Večinoma zelo izkušene voznice in vozniki so se prijavili na brezplačno vožnjo po svojem mestu in v svojem osebnem avtomobilu, učitelji vožnje pa so jim omogočili dober vpogled v znanje cestnoprometnih predpisov in v njihove dejanske vozniške sposobnosti. Kot se je izkazalo, leta rutinske vožnje ne pomenijo nujno tudi vožnje po veljavnih cestnoprometnih predpisih.

Letos najuspešnejši Posavci

Največji delež voznikov, ki bi vozniški izpit opravili, so letos zabeležili v Posavju oziroma Krškem. 42 odstotkov posavskih voznikov je bilo namreč na ponovitvi izpitne vožnje uspešnih. Ta delež v Krškem močno presega ostala mesta, saj je bilo na primer v Murski Soboti - Pomurje je bila letos druga najuspešnejša regija - uspešna le tretjina voznikov.

Po drugi strani so največkrat napake, ki bi jih stale uspešno opravljene izpitne vožnje, naredili vozniki v Zasavju oziroma v Trbovljah. Izpit bi namreč v Trbovljah ponovno opravila le dva od 23 voznikov. Nekoliko bolje so se odrezali vozniki v slovenski prestolnici, kjer je bilo na ponovitvi izpitne vožnje uspešnih 18 odstotkov udeležencev.

Težave s hitrostjo, krožišči in ustavljanjem

In katere so bile najpogostejše napake voznikov? Na prvem mestu je tista, ki očitno pesti večino slovenskih voznikov: omejitev hitrosti. To še posebej velja v conah z omejitvijo 30 km/h. Na vrh lestvice prekrškov so se poleg hitrosti znašle še neupoštevanje znaka Ustavi, neupoštevanje mrtvega kota in nepravilna vožnja v krožnem križišču.

"Z voženj pod okriljem naše akcije vozniki in voznice odhajajo s širokimi nasmehi - neodvisno od tega, ali so izpit uspešno opravili ali ne. Skupaj z učiteljem vožnje so vedno znova zmagovalni tandem, ker izboljšajo del sebe. Bistvo akcije tako ni le opravljen izpit, ampak smo doslej že številnim voznikom pomagali, da odpravijo svoje zatečene napake in osvojijo spremembe na cestah. Prav tako vse voznike nekaj mesec po vožnji povprašamo, kako in če so spremenili svojo vsakodnevno vožnjo po tej izkušnji, in odgovori kažejo, da je učinek take osvežitve vožnje dolgotrajen," je o namenu akcije povedala vodja projektov cestne preventive v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler. Cestnoprometni predpisi in infrastruktura se namreč nenehno spreminjajo, vozniki pa znanja praviloma ne osvežujejo.

Za zaključek reli izkušnja na Vranskem

Opravljena izpitna vožnja je letos pomenila tudi zlato vstopnico v žreb za vožnjo z našim najboljšim reli voznikom Rokom Turkom iz Zveze za avto šport - AŠ 2005. Slednji je za nagrado ob zaključku Triglavove akcije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem dva srečna izžrebanca popeljal s svojim tekmovalnim vozilom, kasneje pa še spremljal, ko sta se tudi sama preizkusila v vožnji izvenserijskega športnega avtomobila v varnem okolju.

"Atraktivna vožnja, ki sta ju nagrajenca doživela, je dober prikaz, zakaj civilni avtomobili niso namenjeni prehitri vožnji in norenju po cestah," je po zanimivem dogodku povedal najboljši slovenski reli voznik.

Z zaključkom letošnje akcije Ponovno na izpitno vožnjo je največja slovenska zavarovalnica še dopolnila široko paleto projektov za dvig prometne varnosti v Sloveniji, s poudarkom na spreminjanju navad voznikov. A ne samo praktično, tudi teoretično poznavanje cestno-prometnih predpisov v Sloveniji se izboljšuje, saj je na Triglavovem portalu vozimse.si, ki na zanimiv in poljuden način izobražuje dolgoletne voznike, s testi CPP svoje znanje izboljševalo že 150.000 voznikov, kar je več kot 10 odstotkov vseh slovenskih voznikov.