O-STA

Vzorčno mesto nas bo letos popeljalo v svet čarovnije in tehnologij

V teh dneh bo Vzorčno mesto praznovalo četrto leto delovanja in v vseh letih ga je obiskalo več kot 30 tisoč obiskovalcev. Lani je bil zaradi epidemije in neizvajanja dejavnosti s strani šol obisk manjši, vseeno pa so privabili več kot 60 oddelkov in 1.500 obiskovalcev na postavitev Sam svoj mojster in k izvedbi projekta Poklici prihodnosti, ki so ga skupaj z društvom NOVUS izvajali s slovenskimi osnovnimi šolami. Projekt, v katerem so učenci preko virtualne resničnosti spoznavali deficitarne poklice, bo kmalu zaključen in takoj bodo začeli z izgradnjo nove postavitve, ki bo učence iz celotne Slovenije popeljala v svet čarovnije in tehnologije. Vzorčno mesto pa ima tudi svojo sobo pobega. Njihova prioriteta je izdelovati nove metode izobraževanja in postavitve, ki jih kljub zdravstvenim razmeram lahko izvajajo, čeprav pod omejenimi pogoji. Vzorčno mesto je promocija znanosti, znanja in razumevanja na osnovi učnega načrta, sodobnih tehnologij, mednarodnega sodelovanja, medkulturnega dialoga, medpredmetnega povezovanja, ki učinkovito posega v segmente kulture, umetnosti, razvoja raziskovalnih vrednot, sodobnih tehnologij, počitniške dejavnosti, gospodarstva ter inovativnega in socialnega podjetništva.

Vzorčno mesto v Velenju čaka letos še en pomemben izziv - državno prvenstvo v robotiki, ki bo 3. junija v Velenju. Za dodatno vzpodbudo velenjskih šol so v okviru tekmovanja pripravili EDUCUPROBOTICS tekmovanje, kjer je sodelovalo 12 evropskih držav. Izdelujejo pa tudi vsebine in načrtujejo pripravo projekta za izgradnjo prve pametne učilnice na podeželju, ki ga je ministrstvo izbralo kot primer dobre prakse.

Vzorčno mesto ima tudi svojo avtorsko sobo pobega (Escape Room), imenovano Mali rumeni vagon (Little yellow wagon), ki je namenjena obiskovalcem od 12. leta dalje v skupinah od 4 do 6 oseb. Izkušnja je izjemno atraktivna, netipične uganke si sledijo zaporedno, zato je pobeg primeren tudi za začetnike. Soba pobega je namenjena tudi podjetjem in drugim kolektivom, ki se želijo preizkusiti pri skupinskem reševanju problemov pod pritiskom časa.

Vzorčno mesto ob podpori Mestne občine Velenje vodi Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje, partner v projektu je Gorenje, d. d., strateški partner pa Šolski center Velenje. Projekt je zaživel januarja 2018. Vzorčno mesto ima prostore v prvem nadstropju Nakupovalnega centra Velenje na Kidričevi cesti 2b. Vzorčno mesto je zasnovano kot ekosistem, odprt prostor za kreativno soočanje z vse hitreje spreminjajočim se svetom tehnološkega napredka in družbeno-okoljskih sprememb. Je prostor, v katerem sodelujejo vsi deležniki mesta in regije s ciljem vzpostavitve trajnostno učinkovite strategije razvoja družbe. V okviru Smart specializacije izvajajo aktivnosti na vseh področjih digitalne pismenosti, kar zajema delo z mladimi, priseljenci, spodbujajo vključevanje žensk v znanost, delo z mladimi s posebnimi potrebami, omogočajo pridobivanje aktualnih kompetenc za boljšo karierno opremljenost ter neformalno izobraževanje za vse obiskovalce.

Več informacij: info@pattern.city, www.pattern.city, 082 020 029

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

eis MESTNA Wage Cle: OBCINA oS sc VELENJE VELENIE Ve WWW.VELENJE.SI a MESTNA OBCINA VELENJE Titov trg 1 $I-3320 Velenje T 03 8961 600 E info@velenje.si W velenje.si
2 % wee é MESTNA PSSES ose OBCINA VELENJE =o2° VELENJE § oe - MESTOS SRCEM @: oe 1p a= WWW.VELENJE.SI Fee (% qe SPOROCILO ZA JAVNOST MESTNA OBCINA VELENJE Titov trg 1 $I-3320 Velenje T 03 8961 600 E info@velenje.si W velenje.si