O-STA

Poziv ZNS in ecoDa k premisleku članov nadzornih svetov glede mandatov v ruskih in beloruskih podjetjih ter poslovanju družb na teh trgih

7. marec 2022

Poziv ZNS in ecoDa k premisleku članov nadzornih svetov glede mandatov v ruskih in beloruskih podjetjih ter poslovanju družb na teh trgih

Ruska vojaška invazija na Ukrajino s podporo Belorusije ni le napad na demokratičen evropski narod, ampak tudi napad na vse evropske demokratične družbe.

V duhu ohranitve temeljnih načel svobode, demokracije in samoodločbe ter solidarnosti do Ukrajine, ZNS in ecoDa (European Confedeation of Directors' Association) pozivata k premisleku vse člane nadzornih svetov, ki imajo kot predstavniki kapitala mandate v ruskih ali beloruskih podjetjih, ali želijo še naprej delovati v teh podjetjih in prevzemati s tem povezana tveganja ali pa so pripravljeni s teh funkcij odstopiti.

Dodatno pa velja tudi poziv vsem članom nadzornih svetov podjetij, ki delujejo na teh trgih, da v sodelovanju z upravami teh družb svoj strateški in operativni model poslovanja prilagodijo novim geopolitičnim tveganjem in zaščitijo interes podjetij. Poleg evropskih in drugih držav, ki so se odzvale s sankcijami in pomočjo Ukrajini, so se tudi mnoga evropska in druga tuja podjetja že odločila za načelno držo in s tem prevzela s tem povezane stroške.

"Trenutno stanje terja od vseh nas, da zaščitimo lastno osebno integriteto, interese gospodarskih družb v katerih imamo funkcije in tudi vrednote ter svoboščine, ki smo jih deležni kot Slovenci in Evropejci." je še povedal Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije.

ZNS se s tem pozivom pridružuje kolegom in sestrskim združenjem, ki skupaj delujemo v okviru ecoDa (European Confedeation of Directors' Association) v Bruslju.


Združenje nadzornikov Slovenije

Dunajska 128a, Ljubljana (Slovenia)
T: 01/53 08 640