O-STA

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s 1. aprilom 2022 z novo predsednico Dagmar von Bohnstein

Danes, s 1. aprilom 2022, prevzema vodenje Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija) gospa Dagmar von Bohnstein, ki je prišla v Slovenijo iz Irana, kjer je opravljala funkcijo delegatke nemškega gospodarstva in generalne direktorice Iransko-nemške gospodarske zbornice (AHK Iran). Ob svojem prihodu v Slovenijo Dagmar von Bohnstein izpostavlja aktualne izzive v Evropi, ter pomembnost močne mednarodne mreže in bilateralne gospodarske skupnosti, za soočenje z njimi. Po besedah nove predsednice ima Slovenija izjemno geografsko lego in velik potencial, saj se nahaja v središču Evrope - geografsko povezuje zahod in vzhod Evropske Unije (EU). Slovenska podjetja so inovativna, uspešna in poslujejo trajnostno, kar so najboljše lastnosti in predpogoj za tesno sodelovanje z majhnimi in srednjimi, ter z mednarodno uveljavljenimi velikimi nemškimi podjetji.

"Močnejši in širši kot je temelj slovensko-nemške poslovne skupnosti, lažje jo je slišati - v Ljubljani, Berlinu in v Bruslju"

"Po štirih razburljivih in intenzivnih letih na Bližnjem vzhodu se veselim nalog v Evropi. Močnejši in širši kot je temelj slovensko-nemške poslovne skupnosti, lažje jo je slišati - v Ljubljani, Berlinu in v Bruslju." Dagmar von Bohnstein hkrati izpostavlja aktualne izzive v Evropi, ki niso več majhni in močno zaznamujejo gospodarstvo: "Globalne dobavne verige so prekinjene, potreben je ponovni premislek o energetski oskrbi, potovanja so še vedno omejena, prekinjeni so tudi nekateri čezmejni gospodarski odnosi."

Nova predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice za soočenje z omenjenimi izzivi izpostavlja kot ključno vlogo močne skupnosti. "Slovensko-nemška gospodarska zbornica je del mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic (AHK) po vsem svetu. Ta mreža 140-ih lokacij in delegacij AHK, ki jo koordinira Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK) v Berlinu, podpira nemška podjetja in odpira vrata na nemški trg gospodarstvu v državah gostiteljicah. "Pomembno je, da smo mesto srečevanja podjetij iz obeh držav, sodelovanje, trgovina in partnerstva se lahko razvijejo le, če se obe strani poznata in sta druga z drugo seznanjeni. Osrednja naloga Slovensko-nemške gospodarske zbornice je jasna predstavitev potenciala slovenskih podjetij za nemško gospodarstvo. V preteklosti se je tu zgodilo veliko stvari, ki jih je mogoče razširiti in nadgraditi."

Poklicna kariera nove predsednice v mestih Bruselj - New York - Teheran - Ljubljana

V svoji poklicni karieri je Dagmar von Bohnstein zastopala interese nemškega gospodarstva v Bruslju kot sedežu evropskih institucij, v New Yorku - ZDA, ki je eno najpomembnejših izvoznih trgov za nemško in evropsko gospodarstvo, ter nazadnje v Teheranu - Iran, kjer je opozorila na velik potencial te 83-milijonske države za nemško gospodarstvo, hkrati pa je podpirala iranska članska podjetja bilateralne zbornice AHK Iran pri njihovih poslovnih odnosih z Nemčijo.

"Nemčija ima kot največje in najmočnejše gospodarstvo Evropske Unije ima velik interes za inovativna in ustvarjalna podjetja v Sloveniji"

Ob svojem prihodu v Slovenijo Dagmar von Bohnstein izpostavljam, da ima Nemčija, kot največje in najmočnejše gospodarstvo v EU, velik interes za inovativna in ustvarjalna podjetja v Sloveniji. "Slovenija ima izjemno geografsko lego in velik potencial, saj se nahaja v središču Evrope - geografsko povezuje zahod in vzhod EU. Slovenska podjetja so inovativna, uspešna in poslujejo trajnostno, kar so najboljše lastnosti in predpogoj za tesno sodelovanje z majhnimi in srednjimi, ter z mednarodno uveljavljenimi velikimi nemškimi podjetji.

***

Več informacij, možnost intervjuja s predsednico:

mag. Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.

Deutsch-Slowenische Industrie- und Handelskammer | Slovensko-nemška gospodarska zbornica | Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana, Slovenija

TRR: SI56 2900 0005 5380 552 (UniCredit Banka Slovenija d.d., BACXSI22) | ID za DDV: SI49259628 | Matična številka: 2254182

T: +386 1 252 88 60 | F: +386 1 252 88 69 | ahk@ahkslo.si | slowenien.ahk.de

Gefordert durch: UN Bundesministerium fiir Wirtschaft und Klimaschutz aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages
Deutsch-Slowenische Industrie- und Handelskammer Slovensko-nemska_ gospodarska zbornica MMrh. LETJAHRE DESLO