O-STA

Robotski hekaton: prihodnost Slovenije na področju tehnoloških izumov je svetla

Robotski hekaton (arhiv UL FE)
Robotski hekaton pokazal, da je prihodnost Slovenije na področju tehnoloških izumov svetla (arhiv UL FE)
Člani zmagovalne ekipe robotskega hekatona skupaj z predstavnikoma Fakultete za elektrotehniko UL in predstavnikom podjetja Yaskawa (arhiv UL FE)
Udeleženci DIR22_robotskega hekatona (arhiv UL FE)

V tem tednu je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze (UL FE) v Ljubljani potekal robotski hekaton, na katerem se je 35 študentov pomerilo v reševanju aktualnega problema iz farmacije. Dogodek je potekal v sklopu že 16. Dnevov industrijske robotike (DIR), udeleženci pa so reševali izziv podjetja Novartis. V četrtek, 31. marca, se je hekaton zaključil s predstavitvijo pripravljenih rešitev, ki so dokazale, da izvrstnih idej ne manjka ter da se nam v prihodnosti obetajo zanimivi tehnološki izumi. Sponzorji so zagotovili nagradni sklad v višini 7.000 EUR, ki so ga razdelili med sodelujoče. Zmagala je ekipa študentov s Fakultete za elektrotehniko, ki so jo sestavljali Kristjan Cuznar, Franci Ovčak, Matic Gregorčič, Domen Težak in Jakob Gimpelj.

Reševanje farmacevtskega problema s pomočjo robota

Avla Fakultete za elektrotehniko se je med 29. in 31. marcem spremenila v laboratorij, v katerem so študenti reševali problem, povezan s predpripravo farmacevtskih vzorcev za analizo. Po uvodnem predavanju in demonstraciji uporabe opreme se je 35 udeležencev z različnih fakultet Univerze v Ljubljani v sedmih ekipah spopadlo z izzivi, kot so programiranje robotov, načrtovanje robotskih prijemal, prepoznave objektov z uporabo robotskega vida, interakcija med človekom in robotom, integracija varnostnih sistemov, logika za razvrščanje vzorcev, povezava z bazo podatkov in sledljivosti procesov. Vsaka ekipa si je pri delu lahko pomagala z enim industrijskim robotom in osebo, ekspertom za tega robota.

Napeto spopadanje z izzivom in razglasitev zmagovalcev

Dogajanje je bilo napeto že v torek, ko so študenti vse do 20. ure pripravljali prve ideje za rešitev izziva, s čimer so nadaljevali vso sredo do četrtka popoldne, ko je sledil vrhunec dogodka s končno predstavitvijo ter razglasitvijo zmagovalcev. Vsi udeleženci so prejeli tudi denarne nagrade, ki bodo dobrodošla pomoč pri nadaljnjem razvijanju veščin na področju robotike.