O-STA

Znatne podražitve kurilnega olja in zemeljskega plina

Maribor, 13.4.2022 - Začetek kurilne sezone nas je najprej presenetila podražitev elektrike, kmalu zatem pa nas je doletela še podražitev cene kurilnega olja in zemeljskega plina. Razlogi za to so med drugim načrtno zmanjšanje črpanja nafte v okviru načrtov OPEC, na dodatno podražitev pa je vplivala tudi aktualna vojna v Ukrajini z Rusijo. Rusija je največji uvoznik zemeljskega plina v Evropi - Nemčija kar 65 % plina uvozi iz Rusije.

Pri MojMojster.net smo zato preverili stanje na trgu. Za konkretno predstavo podražitev si oglejmo nekaj številk. Po podatkih se je kurilno olje podražilo za približno 25 %. To pomeni, da če je liter kurilnega olja prej stal 1,018 evra, se je cena sedaj povišala na 1,264 evra. Ne samo, da se je podražila cena na liter, tudi čakalne dobe za dostavo tega energenta so znatno daljše, kot so bile prejšnjo sezono. In to v času tik po kurilni sezoni, ko so cene običajno nekoliko nižje kot tik pred kurilno sezono.

Tudi zemeljski plin, eden najbolj razširjenih energentov za ogrevanje stanovanj pri nas, se je podražil še bolj kot kurilno olje: za skoraj 40 %. Obenem pa že napovedujejo dodatne, tudi 100- in več odstotne podražitve zemeljskega plina v mesecu maju.

Zaradi omenjenih podražitev olja in plina pri MojMojster.net merimo znatno povečanje zanimanja ljudi po sončnih elektrarnah in toplotnih črpalkah. Z njima si namreč lahko zagotovimo samozadostnost in neodvisnost od mednarodnega trga energentov. Obnovljivi viri energije, ki jih izkorišča toplotna črpalka, so trije: zrak, zemlja ali voda. Prenosnik toplote je v vseh primerih voda. Glede na to, kateri vir toplotna črpalka uporablja, ločimo tri vrste toplotnih črpalk: toplotna črpalka zrak-voda, toplotna črpalka voda-voda in toplotna črpalka zemlja-voda.

Načeloma velja, da se investicija v toplotno črpalko obrestuje že v 7 - 10 letih, odvisno, kateri tip toplotne črpalke izberete (najbolj cenovno dostopna je toplotna črpalka zrak-voda). Ob upoštevanju omenjenih podražitev energentov pa se investicija povrne še hitreje.

Kontakt:

MojMojster by Daibau

Daibau International, d.o.o.

Grega Pauko

grega@mojmojster.net

T: 00386 40 145 800

https://www.mojmojster.net/

https://www.daibau.at/

https://www.daibau.ch/

https://www.emajstor.hr/