O-STA

Naraščajoče cene armature močno dražijo gradnjo

Maribor, 14.4.2022 Od virusne zdravstvene krize naprej so se zaradi zaustavitve številnih industrij precej podražile praktično vse gradbene storitve. V zadnjem letu pa smo bili priča še večji in hitro podražitvi jeklene armature, enega najbolj osnovnih gradbenih elementov, ki se uporablja za gradnjo vseh armiranobetonskih konstrukcij.

Pri MojMojster so preverili aktualno stanje na trgu. Armaturne palice in mreže so se v prvih desetih mesecih leta 2021 najprej podražile za 25 %, nato pa so se konec februarja podražile še za dodatnih 30 - 50 %, na to podražitev pa je najbolj vplivala vojna v Ukrajini.

Trenutna geopolitična situacija v Ukrajini na omenjeno podražitev armaturnih palic in mrež ni vplivala le zaradi zastojev v dobavi in obratovanju tamkajšnje industrije, pač pa tudi zaradi podražitve energentov, ki poganjajo vso svetovno industrijo. Če se podražijo energenti, se podražijo surovine, produkcija surovin v končne izdelke, delovna sila in transport, kar močno vpliva na ceno končnega izdelka. Kriza je najbolj vplivala na armaturne mreže, ki jih nekaj tednov nazaj v Sloveniji sploh ni bilo mogoče dobiti.

Poleg vojne v Ukrajini je velik razlog za nedavno podražitev Kitajska. Ta je leta 2020 z zdravstveno krizo zaradi striktnega režima in strogega nadzora opravila prej kot preostale države in nato nadaljevala s svojimi ogromnimi infrastrukturnimi projekti velikega merila, ki so za naše okolje popolnoma nepredstavljivi. Takšni projekti terjajo ogromne količine gradbenega materiala, med drugim tudi armaturnih palic in mrež. Kitajska je tako velik odjemalec omenjenih materialov, da večje potrebe v tej državi vplivajo na cel svet.

Jeklena armatura je osnoven in nujen element skoraj vsake gradnje; tudi če hiše, ki primarno niso betonske, bodo imele stene v kleti zagotovo betonske, prav tako bodo betonske vse medetažne plošče. Podražitve jeklene armature zato zadeva vse aspekte gradnje, obenem pa jim zaradi še vedno trajajoče ukrajinske vojne ni videti konca.

Kontakt:

MojMojster by Daibau

Daibau International, d.o.o.

Grega Pauko

grega@mojmojster.net

T: 00386 40 145 800

https://www.mojmojster.net/

https://www.daibau.at/

https://www.daibau.ch/

https://www.emajstor.hr/