O-STA

Mladinski pevski festival Celje

GIMNAZIJA CELJE - CENTER & ZAVOD CELEIA CELJE

SPOROČILO ZA JAVNOST

Prva pokoronska izvedba celjskega Mladinskega pevskega festivala bo 25. 4. zazvenela na Muzejskem trgu s srečanjem slovenskih srednješolskih pevskih zborov

Po dveh koronskih letih se v knežje mesto vrača Mladinski pevski festival, a tokrat malce drugače. 25. aprila se bo ob 18. uri na Muzejskem trgu v Celju (oz. v Celjskem domu, če bo slabo vreme) začelo srečanje srednješolskih zborov Slovenije, pevski dogodek, ki spodbuja sodelovanje in povezanost med srednjimi šolami naše države. V Celje prihaja več kot 300 pevcev in zborovodij, skupaj z njimi pa bodo nastopili tudi letošnji zmagovalci Eme 2022 zasedba LPS, ki bo Slovenijo maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu, instrumentalna zasedba Gimnazije Celje - Center The Šlagers, in nekdanji dijaki celjskih srednjih šol, vokalni solistke in solisti Sandra Feketija, Željka Predojevič, Sergije Lugovski in Boštjan Korošec. Letošnji festival oz. koncert bo posvečen nedavno preminulemu skladatelju Jakobu Ježu (1928-2022), ki je velik del svojega bogatega opusa posvetil prav mladinskim zborom.

Tradicija Mladinskega pevskega festivala v Celju je zaradi koronskih razsežnosti v letu 2020 potihnila in organizatorji - Gimnazija Celje - Center, Zavod Celeia Celje in Javni sklad RS za kulturo, območna enota Celje pravijo, da bo letošnje pevsko srečanje, ki ga bodo oblikovali mladi iz vse Slovenije, tista prava spodbuda k oživitvi pevskega manifesta, ki v knežjem mestu poteka vse od leta 1946.

Srečanje je namenjeno tudi spodbudi zborovskemu petju v srednjih šolah in povezovanju med sestavi, zastavljeno je revijsko in ne kot tekmovanje. S povezanostjo in željo po ohranjanju tradicije organizatorji upajo tudi na to, da bo dogodek postal tradicionalen. Festival so finančno podprli JSKD, Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje.

Letošnjega mladinskega pevskega festivala se bodo udeležili zbori iz I. gimnazije v Celju, Prve gimnazije Maribor, II. gimnazije Maribor, Gimnazije Brežice, Gimnazije Celje - Center, Gimnazije Nova Gorica, Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Šolskega Centra Celje in Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Vstop na prireditev je prost.

PRILOGA: Fotografija s Pomladnega koncerta glasbenih zasedb GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

David Preložnik, predsednik organizacijskega odbora, david.preloznik@gcc.si, 041 804 826

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945