O-STA

V Ljubljani ponovno odprli prenovljen Zavod Pod Strehco

Ljubljana, 22.4.2022 - Na svetovni dan Zemlje je v Zavodu Pod strehco v ljubljanskih Mostah, ki se po novem imenuje 'Pokušina pod strehco' potekal dan odprtih vrat na temo 'Hrane ne mečemo stran'. Zavod Pod strehco, ki ga bo sedaj vodila Lenka Puh, socialna podjetnica in inovatorka je ob tej priložnosti predstavila novo podobo prenovljenih prostorov, ter vlogo, ki jo bodo v prihodnosti opravljali, med drugim, na področju zagotavljanja toplih obrokov za socialno šibke, zmanjševanja presežkov hrane in preobrazbe le-teh v novo vrednost, medgeneracijskega sodelovanja ter projektnega sodelovanja s sorodnimi organizacijami trajnostnega in krožnega razmišljanja. Ponovnega odprtja Zavoda se je udeležil tudi Aleš Irgolič, državni sekretar z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter drugi visoki gosti.

Minister je v svojem slovesnem nagovoru med drugim poudaril: "Prepričan sem, da prav vsak izmed nas lahko prispeva k trajnostni prehranski verigi, med drugim tudi s poseganjem po lokalni hrani, ki ima kratke transportne poti in svežino, posledično pa tako nastaja manj izgub in odpadne hrane. Z uživanjem raznolike hrane vzpodbujamo raznoliko pridelavo in tako ohranjamo biotsko raznovrstnost. S prijazno gesto doniranja hrane pa prispevamo k skrbi za sočloveka." Ogledal si je tudi predstavitev partnerskih projektov, ki se ukvarjajo z izdelavo in pripravo trajnostnih izdelkov, izdelkov iz presežkov hrane in ekološko pridelavo hrane.

Zaprtje države pred dvema letoma zaradi epidemije covida-19 je močno zaznamovalo delovanje Zavoda Pod Strehco. Izkazalo se je, da po dveh letih zaprtja po enakem poslovnem modelu tudi v bolj sproščenih zdravstvenih okoliščinah zavod ne bo zmogel ponovnega zagona v taki obliki kot je deloval pred epidemijo. S ponovnim odprtjem postaja povezovalnica, stičišče med različnimi institucijami, podjetji, socialnimi kmetijami, akademsko in raziskovalno sfero ter drugimi akterji, ki dajejo v ospredje samooskrbo, pridelavo in predelavo v lokalnem okolju, ekološki vidik, kratke logistične poti ter ohranjanje biodiverzitete.

Strateška usmeritev delovanja Zavoda Pod Strehco je prav na področju trajnostnega delovanja, ekologije, krožnih zgodb, delovanja brez ogljičnega odtisa. Uporabo njihovega prostora za srečanja, strokovne posvete, predstavitve, hekatone ter druge aktivnosti pa bodo uporabniki plačevali v cenah za obroke. Denarna enota zavoda torej ne bo evro, temveč "topla juha".

Zato v Zavodu Pod strehco vabijo in pozivajo vse, ki v Ljubljani poznajo starejšega občana ali občanko, upokojenca, ki bi bil vesel zdrave juhe - da jih o tem obvestijo na info@podstrehco.si ali info@etri.si. Juho bodo podarili kot darilo, ne da bi pri tem preverjali upravičenost s stališča socialno - finančnega stanja.

Seveda je pomembno, da zavodu ob tem stojijo ob strani tako pristojne institucije, Mestna občina Ljubljana, kot tudi gospodarstvo in zasebni podporniki. Donatorji, ki razumejo družbene potrebe s področja sociale, trajnostne in krožne naravnanosti, bodo pomemben partner pri delovanju Zavoda Pod strehco, a bodo v partnerstvu dobili tudi pomembno referenco, ki jo bodo lahko vključili v predstavitve svojega družbeno odgovornega delovanja.

VIDEO: 20220422 LJ ALES IRGOLIC DRZAVNI SEKRETAR MKGP ZAVOD PO STREHCO PONOVNA OTVORITEV

VIDEO: 20220422 LJ ALENKA PUH DIREKTORICA ZAVOD POD STREHCO LJUBLJANA

VIDEO: 20220422 LJ DEJAN CRNEK PODZUPAN MESTNE OBCINE LJUBLJANA

VIDEO: 20220422 LJ BARBARA JERSEK, BIOTEHNICNA FAKULTETA, ODDELEK ZA ZIVILSTVO

VIDEO: 20220422 LJ MIKI VLAHOVIC, GLASBENIK

Foto in video: Janez Platiše

Zavod Pod Strehco je bil ustanovljen leta 2014. Vsesplošna gospodarska in finančna kriza v letih 2009 do 2013, dolgotrajne brezposelnosti, bivanjske, socialne, starostne in druge stiske so takrat združile pet dobrodelnih organizacij: Lions in Rotary Slovenije, Slovensko Karitas, Rdeči križ Slovenije in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, k skupnemu cilju - ustanovitvi Zavoda Pod Strehco. Takrat je v okviru zavoda začela delovati tudi ljudska kuhinja, ki je zagotavljala tople obroke socialno ogroženim po subvencionirani ceni 50 centov, medtem ko so običajni gostje plačali polno ceno in tako pokrili razliko stroškov. Pomemben vir hrane, ne pa seveda vse, ki je bila potrebna za pripravo obrokov, so bile trgovske verige, ki so zagotavljale svoje presežke hrane, ti pa so bili porabljeni pri pripravi toplih obrokov.