O-STA

Elan bo pravice za trženje Prialta v Evropi prodal Eisaiju

DUBLIN, Irska -(BUSINESS WIRE)-- 9. februarja, 2006-- Podjetje Elan Corporation, plc je danes objavilo, da bo pravice za zdravilo Prialt v Evropi prodalo podjetju Eisai Co., Ltd (Eisai), medtem ko bo pravice za ZDA obdržalo.

Pogodba določa, da bo Elan prejel do 100 milijonov dolarjev v gotovini; 50 milijonov ob sklenitvi posla, 10 milijonov v prvem letu po sklenitvi posla, in še dodatnih 40 milijonov v primeru, da bo Prialat v Evropi dosegel pričakovane prodajne cilje. Dokončna sklenitev posla, pričakovana še v prvem četrtletju 2006, je odvisna še od potrebnih regulatornih odobritev in drugih okoliščin, običajnih v takšnih primerih. Elan si ob sklenitvi obeta dodaten prihodek v višini več kot 40 milijonov.

Kelly Martin, predsednik uprave podjetja Elan, je dejal: "Prialt je izjemno inovativen in preizkušen intratektalen analgetik za bolnike, ki trpijo za hudimi kroničnimi bolečinami. Potrebe bolnikov na tem področju še vedno kličejo po ustreznih rešitvah, saj že več kot dve desetletji ni prišlo do resnejšega terapevtskega napredka. Zato smo izredno zadovoljni, da bo Eisai to novo obliko zdravljenja lahko ponudil bolnikom v Evropi."

"Elan bo še naprej tržil zdravilo Prialat v ZDA, veselimo pa se tudi sodelovanja s podjetjem Eisai, s katerim bomo bolnikom lahko nudili edinstveno in učinkovito izbiro pri zdravljenju resnih kroničnih bolečin," je sklenil Martin.

O zdravilu Prialt (ziconotide)

Evropska komisija je februarja 2005 odobrila trženje Prialta (ziconotide) kot sredstva za zdravljenje hudih kroničnih bolečin pri bolnikih, ki potrebujejo intratektalne analgetike. Prialt ima v Evropski uniji status zdravila sirote, s čimer je označen kot izdelek, namenjen diagnozi, preprečevanju in zdravljenju življenjsko nevarnih ali izjemno resnih in redkih motenj ter bolezni. Prialt, ki so ga razvili znanstveniki Elana, spada v razred neopioidnih analgetikov, ki so poznani kot blokatorji kalcijevih kanalov tipa N. Prialt je sintetična različica conopeptida, ki ga v naravi najdemo pri morskem polžu, znanem pod imenom Conus magus. Raziskave kažejo na to, da Pralt deluje tako, da blokira kalcijeve kanale tipa N v živcih, ki prenašajo bolečinske signale.

Prialt je bil odobren na podlagi treh pomembnih neodvisnih raziskav, ki so vse pokazale občutno izboljšanje na optični analogni lestvici jakosti bolečine (Visual Analog Scale of Pain Intensity), splošno priznanem merilu za določanje bolečine.

Elan trenutno trži Prialt v ZDA, kjer je prišel na tržišče v prvem četrtletju leta 2005. Prihodki od prodaje so za leto 2005 znašali 6,3 milijona dolarjev.

O hudih kroničnih bolečinah

Hude kronične bolečine po definiciji trajajo več kot šest mesecev in imajo več razlogov, kot so neuspela operacija hrbta, poškodbe, nesreče, rak, AIDS in druge motnje živčnega sistema.

O podjetju Elan

Podjetje Elan Corporation (NYSE: ELN) je biotehnološko podjetje, ki deluje na področju nevrološke znanosti. Zavezano je k izboljšanju življenja bolnikov in njihovih družin preko uvajanja znanstvenih inovacij, s katerimi se spopada s še nerazrešenimi svetovnimi problemi. Z delnicami podjetja Elan se trguje na borzah v Londonu, Dublinu in New Yorku. Za dodatne informacije o podjetju obiščite spletno stran http://www.elan.com.

Napovedne izjave

To sporočilo vsebuje napovedi o predvideni prodaji pravic trženja zdravila Prialt v Evropi. Sklenitev prodaje je predmet vrste tveganj in negotovosti. Predvidena prodaja pravic trženja Pialta v Evropi Eisau lahko tudi izostane, saj lahko pogodba pred sklenitvijo posla propade v sledečih primerih: če ne pride do odobritve izvozne licence ali odobritve s strani varuha konkurence, če se umakne odobritev za trženje Prialta ali če Prialt izgubi status zdravila sirote. Nadalje sta, tudi če pride do prodaje, negotova še prejem in časovni okvir plačil Elanu, vezanih na uspešnosti prodaje. Za več informacij o tveganjih in negotovostih, ki zadevajo Elan, se obrnite na letno poročilo na obrazcu 20-F in naša poročila Komisiji za vrednostne papirje (SEC) na obrazcu 6-K. Elan ne prevzema odgovornosti za obnavljanje dodatnih napovednih izjav, tudi v primeru novih informacij, dogodkov ali drugih okoliščin.

Kontakti:

Emer Reynolds,

+353-1-709-4000

800-252-3526

Chris Burns,

800-252-3526

ali

Mediji:

Davia Temin,

212-407-5740

Elizabeth Headon,

+353-1-498-0300