O-STA

Na Fakulteti za elektrotehniko bo že 8. Slovenska fotovoltaična konferenca

Na Fakulteti za elektrotehniko bo že 8. Slovenska fotovoltaična konferenca (arhiv UL FE)
Na Fakulteti za elektrotehniko se obeta pestro dogajanje na področju fotovoltaike

Odvisnost od ruskih fosilnih goriv se je v zadnjih mesecih izkazala za velik izziv - predvsem z vidika vedno višjih cen energije in povečane zaskrbljenosti glede energetske odvisnosti. Zato Evropska unija še dodatno spodbuja prehod na čistejšo energijo in zmanjševanje te odvisnosti. Pri tem je cilj Slovenije, da do leta 2030 doseže vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov energije v bruto rabi končne energije. Fotovoltaika in z njo povezano pridobivanje elektrike iz energije sonca je zagotovo eden od pomembnih stebrov energetskega prehoda. Zaradi vedno večjega zanimanja za sončno energijo Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju s slovensko Tehnološko platformo za fotovoltaiko organizira že 8. Slovensko fotovoltaično konferenco (SLO-PV), ki bo v torek, 14. 6. 2022, med 9. in 14. uro na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

Od predstavitve najnovejših trendov do praktičnih rešitev za vsak dom

Na letošnji fotovoltaični konferenci bodo strokovnjaki predstavili najnovejše trende na področju raziskav in razvoja sončnih celic, fotonapetostnih modulov, razsmernikov ali fotonapetostnih sistemov. Podali bodo relevantne informacije o upravljanju in vzdrževanju fotonapetostnih sistemov, spregovorili o razvoju slovenskega fotovoltaičnega trga ter podali odgovore na vprašanja glede postavitve sončne elektrarne in priklapljanja v elektroenergetsko omrežje. Organizirali bodo tudi sejemsko predstavitev podjetij, ki ponujajo produkte in storitve na področju fotovoltaike in trajnostne energetike. Udeležba na konferenci je brezplačna, več informacij pa je na voljo na spletni strani: http://slo-pv.fe.uni-lj.si/.

Slovenci v samem svetovnem fotovoltaičnem vrhu

K razvoju fotovoltaične industrije veliko prispevamo tudi Slovenci. V začetku leta je namreč dr. Marko Jošt s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s sodelavci izdelal perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico z do zdaj največjo, 24,2-% učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno, dr. Marko Topič z iste fakultete pa je med drugim že več let predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP PV).