O-STA

Velenje del Slovenia Green Wellness Route

Slovenia Green Wellness Route je nov 16-dnevni načrt poti v dolžini 680 kilometrov, ki povezuje destinacije z zelenim certifikatom Slovenia Green in to na najbolj 'zelen' način - s kolesom. Za pomoč pri navigaciji je posameznikom, družinam in skupinam na voljo brezplačni interaktivni zemljevid s približno 500 zanimivostmi ob poti. Nova kolesarska pot je predstavljena danes, 22. junija 2022, na svetovni dan vod na spletni strani Slovenia Green Wellness Route - Slovenia green (slovenia-green.si).

Nova kolesarska pot povezuje slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po čudovitem naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost.

Krožna pot Slovenia Green Wellness Route (SGWR) se prične v Ljubljani in popotnika najprej usmeri na sever, proti Kamniško-Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severovzhodnem delu Slovenije. Od tam gre proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in se nato vrne v prestolnico. V 16 dneh pot obišče naslednje destinacije: Kamnik, Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Velenje, Zreče, Maribor, Lenart, Sveta Ana, Moravske Toplice, Ljutomer, Jeruzalem, Ptuj, Čatež in Brežice, Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Laško, Celje, Šentjur in Žalec.

Dnevne etape so dolge približno 40 kilometrov, trasa pa vodi tako po ravni kot gričevnati pokrajini, po kolesarskih stezah, cestah in lepo prevoznih makadamskih poteh izven glavnih prometnih cest. Na koncu vsake etape popotnik lahko izbira med ponudniki, ki imajo trajnost visoko med prioritetami pri snovanju svoje ponudbe, najsi bodo to restavracije ali nastanitveni ponudniki. Mnogi izmed njih se ponašajo s certifikatom Slovenia Green, ki združuje zeleno naravnane ponudnike. Posameznik lahko s pomočjo načrta poti pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije.

Nova kolesarska pot je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Združenja slovenskih zdravilišč, Konzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij in Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace.

Vabljeni na kolo! Vabljeni v Velenje!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje