O-STA

Večina domačih turistov je v 3. četrtletju 2021 za počitnice izbrala hrvaško obalo

Imena in priimki prebivalcev Slovenije, ki jih lahko povežemo s poletjem.

Prebivalci Slovenije so v juliju, avgustu in septembru 2021 v največji meri počitnikovali doma, na zasebna potovanja pa so se največkrat odpravili v sosednje države.

Počitnice si je lahko privoščilo več gospodinjstev kot pred desetletjem

Štiri petine gospodinjstev si je v letu 2021 lahko privoščilo enotedenske počitnice. To je večji delež kot v letih pred epidemijo covida-19.

Kje se je počitnikovalo v Sloveniji?

Domači turisti so v 3. četrtletju 2021 ustvarili 3,5 milijona prenočitev, to je bila polovica njihovih prenočitev v celotnem letu 2021. Skoraj četrtino prenočitev domačih turistov je bilo v tem obdobju ustvarjenih v dveh občinah - Piranu (16 %) in Izoli (7 %).

Najbolj priljubljene so obmorske županije na Hrvaškem

Najbolj priljubljena tuja počitniška destinacija med prebivalci Slovenije v 3. četrtletju 2021 je bila Hrvaška, še posebej obmorske županije; tam je bilo ustvarjenih 99 % vseh prenočitev prebivalcev Slovenije, ki so bili tedaj na počitnicah na Hrvaškem. Največ, četrtino vseh prenočitev so sicer ustvarili v istrski županiji, sledili sta primorsko-goranska (22 %) in zadrska županija (21 %).

Nepogrešljiva oprema za na plažo

Slovenija je v letu 2021 uvozila za 9,4 milijona EUR kopalk, 3,2 milijona EUR napihljivih plovil in 445.000 EUR napihljivih blazin. Največ kopalk in napihljivih blazin smo po vrednosti uvozili iz Kitajske, največ napihljivih plovil pa iz Ukrajine.

Imena in priimki, ki nas spomnijo na poletje

Med prebivalci Slovenije pa najdemo kar nekaj imen in priimkov, ki jih lahko povežemo s poletjem in počitnicami na morju.