O-STA

Požar uničil glavno ogrodje turistične ponudbe destinacije Miren Kras

Miren, 25.7.2022 - Soočenje z dejstvom, da je požar uničil glavno ogrodje turistične ponudbe destinacije Miren Kras, neokrnjeno naravo ene najlepših, najbolj trajnostnih, zelenih in biotsko bogatih območij v Sloveniji, zaščitenih z Naturo 2000, v kateri so se doslej odvijali nosilni produkti: pohodništvo, obisk jam, kolesarjenje, ježa, postavlja na glavo dosedanji koncept razvoja turizma in načina komunikacije ter terja tehten premislek o nadaljnjih korakih. Sledili bodo oceni škode in predstavitvi sanacijskega načrta, ki bo narekoval dinamiko nadaljnjih aktivnosti.

Veliko bolečino ta hip prinaša podoba Parka miru na Cerju z Drevoredom hvaležnosti, ki je zrastel po požaru leta 2019. Skoraj 15.000 na novo pogozdovanih dreves v zaledju je izgubljenih, kot kažejo prve slike, šoka novega ognjenega pogroma sredi hude suše tudi velik del večjih dreves v drevoredu ne bo preživel.

Nikdar doslej se povojne generacije na tem predelu še nismo soočile s tragedijo takšnega obsega, ki je na trenutke primerljiva z dogajanjem pred dobrimi 108 leti. Kot bi bilo območje Goriškega Krasa prežeto z odtisi neizpete bolečine, ki je še noben požar doslej ni dokončno izničil.

Naj se ta ples smrti dokončno izpoje in zadnji zublji odnesejo ostanke trpljenja, da se tukaj končno lahko začne novo življenje.

Ariana Besednjak Suhadolnik, direktorica Turizma Miren-Kostanjevica

Foto: Jasmina Putnik - JRP studio, Mitja Ambroželj, Dejan Šuc, Turizem Miren - Kostanjevica