O-STA

Naredi sam/a - Obnova klubske mize

Naredi sam/a - Obnova mize - prej
Naredi sam/a - Obnova mize - potem A
Naredi sam/a - Obnova mize - potem B
Naredi sam/a - Obnova mize - prej + potem

Če je vaša klubska mizica poškodovana, jo lahko popravite sami in jo hkrati spremenite v unikaten kos pohištva.

Poškodovano klubsko mizico, ki je bila stara približno 7 oziroma 8 let, sem sam delno obnovil za približno polovico cene enake nove mize. Ne vem sicer, za koliko sem s tem zmanjšal izpuste CO2 glede na celoten postopek izdelave nove mize, a vem, da sem bil zelo zadovoljen, ker sem nekaj naredil sam in ker je mizica sedaj videti bolje kot prej. Res sem porabil malo več časa, kot če bi kupil novo, a sem zato pridobil unikaten kos pohištva in v majhnem obsegu prispeval tudi k ohranjanju okolja.

Površina mize je bila poškodovana, zato sem se odločili, da jo popravim. Izmeril sem površino mize in v trgovini, kjer prodajajo in režejo les po meri, kupil neobdelano vezano ploščo. Glede površinske zaščite sem se odločil za uporabo brezbarvnega laka za čolne, ki je odporen na manjše udarce in vsa običajna gospodinjska sredstva za čiščenje. Robove sem pobrusil in z valjčkom nanesel tri nanose. Na koncu sem ploščo pritrdil na površino mize in na vogale nalepili zaščito. Pogledal sem mizo in si rekel: "To je to!"

OBNOVA KLUBSKE MIZE - KAJ SEM POTREBOVAL ZA POPRAVILO

1. Izmeril sem širino in dolžino mize.

2. Kupil sem najcenejšo vezano ploščo "na meter" debeline 4 mm.

3. Kupili sem 2 dl prozornega laka za čolne.

4. Robove vezane plošče sem pobrusil z brusnim papirjem P120.

5. Ploščo površine 1 m² sem trikrat premazal na zgornji strani.

6. Na spodnji del plošče sem nanesel lepilo in jo pritrdili na površino poškodovane mize.

7. Na koncu sem družini postregel s kavo, sokom in tiramisujem à la "Porabimanj".

PA ŠE TO

Odločil sem se, da plošče ne prilepim, ampak da z nekaj stare lazure v barvi Mahagonija pobarvam tudi njeno drugo stran in na ta način dobim še eno "novo" mizo.

UGOTOVITEV

Poškodovano klubsko mizo bi zlahka zamenjal z novo, a sem - namesto da bi zgolj sledil potrošniškim vzgibom - raje izbral bolj ustvarjalen, ekološki pristop. Eneja me je pri tem podprla. Ob obilici osebnega zadovoljstva mi je izbrani pristop pomagal tudi, da sem porabil precej manj denarja, kot če bi kupil novo mizo.

Zavedanje, da sem s ponovno uporabo poškodovane mize naredil majhen korak v smeri manjše porabe lesa in ohranjanja okolja ter trajnosti, pa je vzbudilo dober občutek prav pri vseh družinskih članih.

Skoraj 4/5 (78 %) slovenskih gospodinjstev se strinja s trditvijo "V gospodinjstvu smo okoljsko ozaveščeni". V primerjavi z zadnjo meritvijo poleti 2017 se je delež tovrstnih gospodinjstev zmanjšal za 7 odstotnih točk (2017 = 86 %).

Vir: Raziskava REUS 2019 GOS

Pripravo članka je omogočil ELES